Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer om att partiet övertar positionen som Sveriges största oppositionsparti. Foto: Sara Sundstedt/Grafik/Emmanuel Royer/SVT

Novus: Moderaterna nu åter Sveriges näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är nu statistiskt säkerställt Sveriges näst största parti igen. Det visar Novus nya mätning. Jämfört med i augusti syns ett ökat stöd för S medan både V och SD minskar.

Om två veckor samlas Moderaterna till arbetsstämma i Helsingborg. Det är då mindre än ett år till valet och partiet kan återigen glädjas åt att vara Sveriges andra största parti, enligt Novus mätningar. Den platsen förlorade M tillfälligt i samband med regeringskrisen i somras men nu är alltså partiet tillbaka som oppositionens största parti.

Förändringen är signifikant. Enligt Torbjörn Sjöström, vd för Novus, har Moderaterna fått kämpa med att övertyga väljarna om sin roll som oppositionsledare.

– Sedan valet 2018 har Moderaterna haft problem att bära den rollen med trovärdighet. Men under pandemin har M hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar, säger han.

Små rörelser i opinionen

Jämfört med Novus förra mätning rör det sig om små rörelser i opinionen och allt ligger inom felmarginalen. Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger båda kvar runt riksdagsspärren på 4 procent. Liberalerna fortsatt en bra bit därunder. Att L parkerat sig under spärren finns det statistiskt stöd för.

Drar man ut linjen till i augusti går det att konstatera en minskning för Sverigedemokraterna med 2,2 procentenheter, något som bidragit till att M återtagit andraplatsen i opinionen.

Jämfört med augusti gör även Socialdemokraterna ett kliv uppåt med hjälp av framför allt väljare från Vänsterpartiet. I förhållande till augustimätningen har S gjort en signifikant ökning med 2,3 procentenheter.

Vänsterns tapp sedan regeringskrisen fortsätter och går nu även det att belägga med statistisk säkerhet. Sedan augusti har partiet enligt Novus minskat med 2,7 procentenheter.

Så gjordes undersökningen: Undersökningen har genomförts under perioden 30 augusti – 3 Oktober.

Deltagarfrekvensen var 51 procent, alltså 9651 svenskar har sökts och 4922 intervjuer genomförts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.