Novusundersökning: Sjukvården viktigaste frågan hos väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården befäster sin plats som den viktigaste frågan för väljarna. Invandring och integration samt lag och ordning delar på andraplatsen, det visar en undersökning från Novus.

Antalet nya fall av coronasmitta ökar igen, så kanske är det inte så underligt att den viktigaste politiska frågan för väljarna fortfarande är sjukvården. Det här visar en återkommande undersökning från Novus om vilka som är de viktigaste frågorna.

Förra gången mätningen gjordes var i september. Sedan dess har sjukvården dragit ifrån i toppen och ökat med 7 procentenheter. Två av tre väljare tycker nu att det är den viktigaste frågan.

Knutson: ”Välfärd och sjukvård är viktiga frågor”

– Långsiktigt tror jag att sjukvården kommer att fortsätta vara en viktig fråga, det har den alltid varit för svenska väljare. Välfärd och sjukvård är viktiga frågor, samtidigt är det kanske i första hand inte de frågorna som avgör de politiska valen. Till exempel såg vi i det förra valet och valet innan att invandring och integration spelade en stor roll för vilka partier väljarna gick till, uppenbart fyllde inte sjukvården den funktionen i de valen i alla fall, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

På delad andraplats kommer invandring/integration samt lag och ordning, båda frågorna tillmäts ungefär samma betydelse som i förra mätningen.

Större intresse för socialförsäkringarna

På fjärde plats hamnar skola och utbildning, en fråga som ökar i betydelse med 5 procentenheter. Sedan följer äldreomsorg, miljö och klimat, landets ekonomi, jobb/sysselsättning, pensioner och längst ned socialförsäkringarna. Den sistnämnda frågan har också ökat starkt i betydelse, med 6 procentenheter, sedan den förra mätningen.

Så vad spelar det för roll vilka frågor som får störst betydelse?

– Om ett parti får en fråga i centrum för den politiska debatten där partiet självt har stort förtroende, så kan man vinna väljare på det, säger Mats Knutson.

”Gynnar Socialdemokraterna”

Något som just nu framförallt lär gynna de tre största partierna.

– Är sjukvården i topp så gynnar det förmodligen Socialdemokraterna som har stort förtroende där. Samtidigt har vi en begynnande debatt om den svenska coronastrategin, det kan potentiellt skada Socialdemokraternas möjligheter att vinna väljare på den här frågan. Sedan har vi lag och ordning, och invandring och integration, där Moderaterna respektive Sverigedemokraterna är starkast. Det är frågor där de kan vinna väljare om väljarna upplever att de frågorna är viktiga, säger Mats Knutson.

Viktigaste politiska frågan

1) Sjukvården 63% (+7)

2) Invandring/integration 55% (+2)

2) Lag och ordning 55% (+-0)

4) Skola och utbildning 49% (+5)

5) Äldreomsorg 38% (-) 

5) Miljö och klimat 38% (-)

7) Landets ekonomi 36% (+2)

8) Jobb/Sysselsättning 35% (-1)

9) Pensioner 25% (-1)

10) Socialförsäkringarna 21% (+6)

Inom parentes förändring från september.

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?” Undersökningen är genomförd 12 – 18 november 2020 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1 004 intervjuer genomförts. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.