Foto: TT

Nu är de säkrare sedlarna här

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpper Riksbanken de nya sedlarna. En av de första att få känna på de nya 20-, 50-, 200- och 1.000-kronorssedlarna var Gomorron Sveriges programledare. – De känns som leksakspengar, säger Pelle Nilsson.

Från och med i dag 1 oktober blir de nya sedlarna med Evert Taube och Astrid Lindgren giltiga som betalningsmedel. Den helt nya valören 200 kronorssedeln med Ingmar Bergman lanseras också.

– Det är väl den som känns extra speciell. Det är ett för stort hopp mellan hundrakronors och femhundrakronorssedeln. Så syftet är att vi ska ha färre hundrakronors sedlar i omlopp. Så det blir större effektivitet i betalningssamhället, säger Susanna Grufman från Riksbanken.

Arbetet med att ta fram sedlarna och mynten har hållit på sedan 2007. De sedlar vi har i dag är i grunden 30 år gamla.

– Det är många som berörs av det här projektet. Allt från marknaden, bankerna, värdebolagen och handeln. Så det är därför det har tagit tid, säger hon.

Säkrare sedlar

Anledningen till att sedlarna byts ut är av säkerhetsskäl.

– Våra nuvarande sedlar är inte tillräckligt svåra att förfalska. Vi behöver ha säkrar sedlar i Sverige och få nya säkerhetsdetaljer på dem, säger Susanna Grufman.

Så kollar du om sedlarna är giltiga

För att kolla så att dina nya sedlar inte är förfalskade finns det två säkerhetsdetaljer som är lätt att själv kolla upp.

–  Alla nya sedlar har en färgskiftande bild i det högra hörnet som ändrar färg från guld till grönt om man vickar på sedeln. Det finns även ett säkerhetsband där motivet ändrar från kungabild till kungakrona. Det är tekniskt mycket avancerade säkerhetsdetaljer som vi bedömer är svåra att förfalska, säger Susanna Grufman.

De gamla sedlarna kommer fortfarande att gälla som betalningsmedel fram till sista juni 2016. Hundralappen kommer att vara giltig ytterligare ett år framåt till 2017. Men de som vill lägga vantarna på de nya sedlarna får ge sig till tåls för de kommer inte att finnas i bankomaterna förrän nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.