Nu är det meteoritläge

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt förvandlades kvällsmörkret i Sitasjaure till dagsljus. Det var en meteor som trängde ner i atmosfären natten mellan måndag och tisdag. De närmaste dagarna är chanserna för att få se stjärnfall extra stor.

Ljuset kom från en meteor, sannolikt runt en meter i diameter, som exploderade på väg ner mot jordytan. Troligen landade den någonstans kring Sitasjaure, inte långt från norska gränsen.

-Det blev ljust som på dagen och vi gick ut. Himlen var upplyst av en blåvit låga under ungefär en halvtimme, säger Ingemar Grahn till Norrbottens-Kuriren.

Jorden är mitt i ett meteoritbälte

Enligt Ludvig Liszka, professor emeritus vid Institutet för rymdfysik i Umeå, var meteoren troligen en himlakropp som följde efter kometen Encke vars bana jorden just nu passerar.

Det innebär att det finns anledning att släcka lampan och vända ansiktet mot skyn. Den 12 november är risken för nedfall från kometen allra störst. Då går vi in i meteorskuren Tauriderna.

-Men det är inte troligt att vi får se en till så här stor meteor. Däremot finns det goda möjligheter till att smågrus faller ner, så kallat stjärnfall, säger Ludvig Liszka till TT.

Ingen anledning till oro

Brittiska forskare har räknat ut sannolikheten för att man ska få en meteorit i huvudet. Den är inte särskilt stor: Enligt beräkningen kommer en person var 7000:e år drabbas. Och senast hände det i Australien 1954...

Erik Sundberg, Rapport webb / TT

Fakta: Meteorider, meteoriter och meteorer

* När en meteorid, alltså en mindre kropp i världsrymden, faller mot jorden reagerar den med atmosfärens luftmolekyler och börjar brinna. Meteoriden kallas då för meteor och syns som ett ljussken från jorden. Mindre meteorer brukar kallas stjärnfall.

* De flesta meteorer brinner upp innan de når jordytan, men är de nog stora landar de. Då kallas de meteoriter.

* Meteorider följer ofta efter kometer, och det innebär att jorden med jämna mellanrum passerar genom dessa meteoridsvansar när planetens omloppsbana är nära kometens. Då uppstår meteorskurar med många stjärnfall.

* Meteoriten över Norbotten härrörde troligen från meteorskuren Tauriderna som kommer från svansen till Enckes komet. Den passerar jorden vart tredje år.

* Missar du stjärnfallet från Tauriderna kommer snart en ny chans. Runt den 17 november varje år passerar jorden Leoniderna, meteorskuren som kommer från kometen Tempel-Tuttle.

Källor: Ludvig Liszka, professor emeritus vid Institutet för rymdfysik i Umeå och Nationalencyklopedin / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.