”Det har varit ganska lätt att tjäna pengar – och så är det inte riktigt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen föll kraftigt under måndagen. Vid stängning hade OMXSPI backat 4,4 procent. Nu väntar en period av bokslut för många stora företag – och resultaten kan vara avgörande för den fortsatta utvecklingen på börsen.

– Det mesta pekar på en bra rapportsäsong med företag som överlag slår förväntningarna, säger sparekonomen Maria Landeborn.

– Det är inte oväntat att det skulle bli stökigt på marknaden förr eller senare. Under fjolåret hade vi en ganska unik situation där börsen bara gick uppåt, säger Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske bank i Morgonstudion.

Stora börsfall kommer med jämna mellanrum, resonerar hon, och kan kännas bryska för många småsparare.

– Det är klart att när man får börsrörelser på 4-5 procent på en dag då är det kännbart för många.

Räntor och konflikt

Måndagens röda siffror beror till stor del på en växande oro för höjda räntor. Den amerikanska centralbanken har på kort tid aviserat flera räntehöjningar under året.

– Det är egentligen inte så att räntenivån är ett problem, vi har fortfarande historiskt låga räntor globalt, det handlar mer om att rörelsen har varit ganska snabb på räntemarknaden, säger Maria Landeborn.

När det blir oroligt på ett område kan det få vidare effekter på hur marknaden läser av andra områden också, menar hon.

– Då kommer konflikten mellan Ryssland och Ukraina in i bilden. Det är sådant som man kanske normalt inte bryr sig om, men nu väger man samman allting och letar risker och då spelar det roll.

Långsiktigt lugnt

Den som sparar långsiktigt kan fortsatt sitta lugnt i båten, anser Maria Landeborn.

– Om du ska ha pengarna på börsen i fem, tio år eller längre då ska du inte titta på vad som händer på marknaden den här veckan, månaden eller halvåret. Titta framåt och ta det ganska lugnt.

Samtidigt har många nya sparare tagit sig in på marknaden det senaste året och investerat i en börs där det mesta har stigit i värde. För den som inte räknar med att ha sina pengar bundna under längre tid kan det vara klokt att se över placeringarna, anser hon.

– Det har varit ganska lätt att tjäna pengar. Och så är det inte riktigt nu, jag tror att det är kommer vara lite tuffare framöver.

Flera bokslut

Under kommande veckor rapporterar flera av de stora och viktiga börsbolagen. Och resultaten kan få en avgörande betydelse för börsutvecklingen den närmsta tiden.

– Får vi bra rapporter kan det bidra till att stabilisera. Men får vi lite surare rapporter som inte riktigt levererar kan det istället bidra till oron.

– Men det mesta pekar på en bra rapportsäsong med företag som överlag slår förväntningarna, säger Maria Landeborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.