Snart ännu dyrare att hantera kontanter

Uppdaterad
Publicerad
Storbankerna höjer kostnaden för att hantera kontanter och det gör att det blir dyrare för butiker att hantera kontantköp.

Det har blivit allt dyrare att hantera stora mängder kontanter i Sverige och från och med den 1 januari nästa år blir det ännu dyrare.

Som mest höjs priset på 1000-lappar, som kommer att bli över 1000 procent dyrare för bankerna. Butiksägare är nu kritiska och menar att det i slutändan kommer att drabba konsumenterna.  

”Det blir hela tiden sämre”

Ragnar Harge äger två väskbutiker i Stockholm och han menar att höjningen ställer till stora problem för handlare.

– Det mest negativa för mig som handlare är att vi har ingen bra service för kontanthanteringen, och den blir hela tiden sämre samtidigt som den blir dyrare, säger Ragnar Harge, vd och ägare till Harges väskor.

Ansvaret för kontanthantering i Sverige vilar i dag på företaget, Bankernas Depå. Ett företag som ägs av dom fem största bankerna i Sverige.

Kostar för banken att låna

Den kraftiga höjningen motiveras med ökade kostnader för att låna pengar, en kostnad som bankerna hävdar var subventionerad tidigare.

– Vi har ju då en kredit för att vi lagerhåller kontanter och det kostar naturligtvis att ligga med x antal miljarder kronor på hyllan. Det har tidigare varit gratis för oss, men det är naturligtvis inte uthålligt över tid, säger Nina Wenning, vd för Bankernas Depå AB.

Men Ragnar Harge tycker inte att resonemanget stämmer.

– Jag tycker att det är nonsens argument. Därför att alla verksamheter måste ju ha service åt sina kunder, och att då prata om att man subventionerar något samtidigt som man fullkomligt badar i pengar det är helt sanslöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer