• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I år får totalt 649 björnar skjutas under licensjakten som kan pågå fram till den 15 oktober. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu drar björnjakten igång runtom i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar jakten på björn i sju svenska län. Totalt får jägarna fälla 649 björnar under årets licensjakt, en ökning med 27 djur jämfört med förra året, enligt länsstyrelsernas beslut.

Strax före klockan åtta, bara några timmar in i årets björnjakt var redan 18 djur skjutna.

I Ljusdals kommun har två personer förts till sjukhus efter att ha blivit attackerade av en björn. Skadeläget är oklart. Björnen sköts i samband med attacken, enligt Länsstyrelsen Gävleborg.

Rekordstor jakt

Regering och riksdag beslutar om hur många björnar vi ska ha i Sverige. När miniminivå för antalet djur är uppnådd överlåter Naturvårdsverket till länsstyrelser att besluta om licensjakt.

– I år är det en rekordstor omfattning på jakten, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden, WWF i Morgonstudion.

Enligt Naturvårdsverkets senaste beräkning finns det 2 900 björnar i Sverige.

Flest i Jämtland

Flest djur, 185, får skjutas i Jämtlands län. Jakten håller på som längst till den 15 oktober, med undantag för vissa delar av Norrbotten där den slutar tidigare. Så fort ett läns tilldelning är fylld avbryts jakten.

Årets jakt förväntas bli både snabbare och effektivare då jakthundar för första gången tillåts spåra björnar som lockats med mat, så kallade åtel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Antalet björnar som får skjutas i respektive län

Förra årets tilldelning inom parentes:

Norrbotten: 70 (55)

Västerbotten: 81 (91)

Jämtland: 185 (220)

Västernorrland: 85 (85)

Gävleborg: 140 (120)

Dalarna: 85 (48)

Värmland: 3 (3)

Totalt: 649 (622)

Källa: Länsstyrelserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.