Nu får missbrukare i Stockholm byta sprutor

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av politisk diskussion i Stockholm invigdes i dag sprututbytesprogrammet i Stockholm.

– Det är ett viktigt nytt komplement till beroendevården och smittskyddsvården vi har i dag. Det känns väldigt kul att få komma igång med den här verksamheten, säger Martin Kåberg, som är medicinskt ansvarig läkare för Sprututbytesmottagningen.

Projektet har diskuterats i åratal. Från och med i morgon tisdag kan personer över 20 år som injicerar narkotika besöka paviljongen vid S:t Görans sjukhus för provtagning, behandling, vaccinering och för att få kontakt med socialtjänst och missbruksvård.

Sprutbyte

– Vi ser det här som en del i den övriga narkomanvården. Det ska ge bättre hälsa och kunna länka till andra missbruksinsatser, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Den politiska striden har varit långvarig som har pågått i över två decennier. Samtidigt har en liknande verksamhet hela tiden pågått i Skåne. Där har resultaten hela tiden varit lovande. Man har sett en klart mindre smittspridning bland injektionsmissbrukare i södra Sverige än i resten av landet.

Västmanland, Östergötland och Södermanland är tre av länen som diskuterat frågan, men valt att avstå. Bland annat med hänvisning till att det finns för få injektionsmissbrukare i deras län, att det inte är tillräckligt säkerställt att sprutbyte verkligen förhindrar smittspridning eller att verksamheten är för dyr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprutbyte

Mer i ämnet