I måndagens Vetenskapens värld (4/2) i SVT2 20:00 kan du se mer om varför sprutbyte fungerar. Programmet kommer också att finnas på SVT Play. Foto: Scanpix

Sprutbyte stoppar HIV-spridning

Uppdaterad
Publicerad

– Rent vetenskapligt är det glasklart, bara vi får in de HIV-smittade i vården och kan ge dem bromsmedicin stoppar vi effektivt spridningen av sjukdomen, säger Evan Wood, en av forskarna som arbetar med den lyckade kanadensiska metoden ”behandling som prevention”.

Och nyckeln till missbrukarna är de fria sprutorna, menar han.

Vancouver är en hockeystad för de flesta, men de är världsledande på ett annat område också – HIV-prevention via behandling.

Här finns Center for Excellence in HIV/Aids som är knutet till University of British Columbia, där pionjären Julio Montaner ända sedan mitten av nittiotalet har arbetat med att stoppa spridningen av HIV genom att tidigt behandla smittade grupper med antiviral medicin.

Sprutbyte

I Vancouver består de HIV-smittade framför allt av homosexuella män och injicerande narkotikamissbrukare, så HIV-centret har två väldigt tydliga grupper att jobba emot. Man insåg tidigt att det var helt avgörande att få in HIV-smittade missbrukare i sjukvården och, när de väl var där, förmå dem att ändra riskbeteende och sluta dela sprutor med andra.

Erbjuder rena sprutor

Ett sätt att göra det var att dela ut rena sprutor och i samband med det HIV-testa missbrukarna och erbjuda bromsmediciner.

– Ända fram till 1996 när de effektiva bromsmedicinerna kom steg dödsfallen orsakade av HIV, berättar Julio Montaner. Men när vi kunde ge medicinerna steg överlevnaden. Det överraskande var att även smittspridningen minskade då.

I debatten har sprutbytesmotståndare hävdat att de nya sprutorna som delas ut inte påverkar smittspridningen, eftersom de ofta används flera gånger och delas ändå. Rent teoretiskt räcker det ju att en spruta med hiv-smittat blod används av en enda osmittad person för att hela effekten med sprutbytet skulle försvinna.

Lyckad kombination

Men det konstiga i Vancouver var att hiv-spridningen verkade avta även i grupper där man misstänkte att sprutorna använts av flera personer. Då väcktes tanken att kanske det i själva verket var bromsmedicinerna som var nyckeln till framgången.

Julio Montaner blev övertygad om att det var bättre ju tidigare man kunde sätta in bromsmedicinerna, inte bara för de drabbade individerna utan för hela samhället. Därför har han och hans kollegor sedan dess aktivt arbetat med att tidigt hitta de smittade och sätta in behandling.

– Det är ingen idé att jaga runt och tvinga missbrukare, då försvinner de bara ännu längre in i kriminella och farliga miljöer där de fortsätter att smitta varandra, säger Evan Wood, forskare vid Center for Excellence in HIV/Aids. Därför erbjuder vi fria sprutor som en morot. De kommer till oss för sprutorna, vi erbjuder HIV-test och gratis antiviral behandling för de smittade.

Tidig behandling viktig

Julio Montaner och hans forskarkollegor följde missbrukarna och tog kontinuerligt prover på dem för att se hur virusmängden i deras blod förändrades. Det visade sig att de som fick tidig behandling snabbt fick lägre virusnivåer och de låga virusnivåerna gjorde dem mindre smittsamma.

Många befarade att det skulle leda till ökat risktagande – att smittade som visste att deras virusnivåer var låga skulle ägna sig åt riskbeteende i högre grad, ha oskyddat sex, dela spruta med fler och så vidare. Men ingen av de studier som gjorts tyder på det. Fortfarande är de värsta smittspridarna de som inte vet att de är sjuka.

Julio Montaner tillhörde dem som blev allra gladast när beviset för att den kanadensiska metoden fungerar kom. Häromåret presenterades studien HPTN 052 i Rom. En forskargrupp hade delat in HIV-smittade i två grupper.

Smittorisken minskade med 96 procent

Den ena fick antiviral behandling direkt, den andra fick vänta till deras virusnivåer översteg en viss nivå. Det visade sig att bland dem som började behandlas direkt kunde smittöverföringen bromsas i 96,3 procent av fallen. Tidskriften Science betraktade det som 2011 års viktigaste forskningsgenombrott.

– Det här har slutligen förändrat beslutsfattarnas inställning i den här frågan, säger Julio Montaner. Nu är det inte längre svårt att få dem att finansiera bromsmediciner till alla drabbade tidigt. Det är en vinst inte bara för individen, utan för hela samhället. Det är verkligen kostnadseffektivt.

Visserligen var personerna som deltog i studien heterosexuella personer som inte injicerade droger och som bara riskerade att överföra smittan sexuellt, men Montaner anser att det är högst sannolikt att effekten är precis den samma i hans klientel.

Han menar att även för missbrukare som delar sprutor och därmed blod med varandra är mängden virus helt avgörande. Risken att föra smittan vidare minskar när bromsmedicinen tryckt ner virusnivåerna.

I måndagens Vetenskapens värld (4/2) i SVT2 20:00 kan du se mer om varför sprutbyte fungerar. Programmet kommer också att finnas på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprutbyte

Mer i ämnet