Foto: SVT/TT

Ny tjänst: Facebook för dövblinda

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanseras en ny tjänst som gör att personer som varken kan se eller höra ska kunna använda Facebook.

– Nu kan vi dövblinda kommunicera på lika villkor som alla andra, säger Klas Nelfelt, testperson för projektet.

Många ser tillgången till sociala medier som en självklarhet, men för den som är dövblind är det för svårt att navigera och kommunicera på internet.

– Nu kan vi dövblinda kommunicera med anhöriga, okända och andra med funktionsnedsättning på lika villkor. Det är viktigt för att kunna vara en del av samhället, säger Klas Nelfelt, som varit testperson för projektet.

Lätt att isoleras

Tidigare fanns ett forum som endast användes av personer med funktionsnedsättningar, men det lades ner 2012. Nu är det tio år sedan Facebook grundades och det har länge funnits ett behov av göra tjänsten tillgänglig för de med syn- och hörselnedsättningar.

– Just personer med dövblindhet har lätt för att bli isolerade, därför är det extra viktigt att vi ska kunna använda tjänster som alla utan funktionsnedsättningar använder, säger Klas Nelfelt.

Utan att se eller höra

Fejjan För Alla är en avskalad version av Facebook där de viktigaste funktionerna som meddelanden, vänner och statusar har förenklats.

Med hjälp av ny teknik och ett speciellt verktyg som omvandlar digital text till punktskrift kan man ta del av information på hemsidan utan att vare sig se eller höra. I tjänsten finns det också stöd för högläsnings- och förstoringsprogram för dem med lindrigare funktionsnedsättningar.

Tjänsten har tagits fram av Post- och telestyrelsen som har lyssnat till behoven hos flera av Sveriges 2.500 dövblinda, men tjänsten kommer också att rikta sig till landets 100.000 synskadade. Det finns många olika grader av blind- och dövhet men utvecklarna har utgått från att göra tjänsten tillgänglig för de som har det svårast. Den fungerar till smarta telefoner, surfplattor och datorer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.