Nu kan du se SVT på webben

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar SVT sända alla sina kanaler direkt via SVT Play.

För två veckor sen avslöjade SVT:s vd Eva Hamilton att alla SVT:s kanaler ska sändas i sin helhet på SVT Play. Strax efter lunch på tisdagen hade de sista testen avslutats framgångsrikt och det går nu att se SVT 1, SVT 2, SVT 24 Barnkanalen och Kunskapskanalen på SVT Play.

– Vi är jättenöjda, säger Lena Glaser som är programdirektör för interaktivt utbud och interaktiva plattformar på SVT.

Planerna på att sända ut SVT:s kanaler på webben har funnits länge men att det sker just nu är för att tv-tittandet har förändrats.

Lena Glaser menar att det blivit vanligare att tittare vill kunna ta med sig tittandet på exempelvis semester och nu är det via Internet många tittar på TV.

– Det är bra tid just nu, allt fler har olika bärbara skärmar som de också vill kunna titta på kanalerna i, säger hon.

Ska möta publikens behov

Enligt henne är skälet att SVT börjar streama ut kanalerna för att möta publikens behov.

– SVT play har fungerat väldigt bra men med undantag för vissa livesändningar så är det en on-demand tjänst.

 Men genom att utveckla och vidareutveckla SVT Play gör vi det lättare för publiken att ta del av vårt utbud. Det handlar om att möta publiken där de finns helt enkelt.

Tror tekniken ska fungera

Rent tekniskt innebär de nya sändningarna att stora mängder information kommer gå genom SVT:s sajter. Men Lena Glaser tror inte att det kommer innebära några tekniska problem på SVT:s sajter.

– Det går aldrig att lova att det fungerar perfekt men vi har vidtagit noga åtgärder för att säkra att allt ska fungera. Vi har ingen anledning att tro att det kommer innebära störningar, säger hon.

Fungerar bara i Sverige

Möjligheten att ta del av SVTs kanaler i andra så kallade plattformar som mobilen eller surfplatta gäller inom landets gränser.

Det kommer till exempel inte att gå att se SVT i sin dator under semestern i Thailand eller i något av våra grannländer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.