Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

PKK-man döms för försök till terrorfinansiering och vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms för försök till finansiering av terrorism till fyra och ett halvt års fängelse. Detta efter att ha försökt driva in pengar till PKK genom utpressning. Han döms på samtliga åtalspunkter. Det är första gången en person döms i Sverige just för försök till terrorfinansiering när det gäller terrorstämplade gruppen PKK.

Han döms även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

”Det som särskilt påverkar fängelsestraffets längd är den dömde mannens användning av vapen och anspelning på tillhörighet till terroristorganisationen PKK, som bedöms ha ett stort våldskapital”, skriver tingsrätten.

Kan inte utvisas i nuläget

Den åtalade mannen är kurd från Turkiet och har erkänt vapenbrott av normalgraden men nekat till de andra brotten.

Nu döms han för att ha försökt driva in pengar till PKK genom att ha avlossat skott och hotat en medarbetare på en krog i Stockholm i januari. Tingsrätten bedömer att bevisningen, bland annat vittnesuppgifter och en övervakningsfilm är samstämmiga och väger tungt. Det säger Måns Wigén, chefsrådman Stockholms tingsrätt.

Han döms även till utvisning, men rätten konstaterar att det enligt Migrationsverket föreligger ett ”undantagslöst verkställighetshinder” eftersom han ”riskerar tortyr eller annan omänsklig behandling” i Turkiet.

Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman ska mannens försök att samla in pengar ses som ett led i en större verksamhet. Säpos spanare har kunnat verifiera elva tillfällen då mannen rört sig med en högt uppsatt PKK-medlem i Stockholm. Männen har då besökt restauranger och grossister.

– Utredningen visar ett tydligt samband mellan PKK-ledaren och den åtalade mannen, säger Måns Wigén.

Den dömde mannens försvarsadvokat uppger att de kommer att överklaga domen eftersom hans klient konsekvent nekat till allt samröre med PKK.

Åklagare Hans Ihrman säger till SVT att han är nöjd med tingsrättens dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första svenska åtalet 

PKK har varit terrorstämplat i Sverige sen 80-talet men det är första gången som en svensk tingsrätt i en rättsprocess klassar PKK som en terrororistorganisation. Under Natoprocessen har Turkiet ställt krav på Sverige att agera mot PKK och andra kurdiska organisationer.

– Det är en självklarhet men jag vill ändå framhålla det. Sveriges ansökan till Nato har inte haft någon påverkan på tingsrättens prövning, säger chefsrådman Måns Wigén.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte kommentera domen då det fortfarande är en pågående rättsprocess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är den kurdiska gerillagrupperna PKK? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: TT/AP/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.