Nu lättas flera restriktioner – fler får träffas och mer publik tillåts

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sverige fortsätter minska och nu lättas som planerat fler restriktioner.

I dag höjs bland annat taket på privata tillställningar från åtta till 50 personer, mer publik tillåts på evenemang och restauranger och krogar får ha öppet längre.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På måndagen gick Sverige in i en ny politisk fas i samband med att statsminister Stefan Löfven meddelade sin avgång. Men att landet nu styrs av en övergångsregering påverkar inte den plan som satts upp för öppningen av samhället.

Det beskedet gav Lena Hallengren (S) i samband med att hon meddelade att fler restriktioner kommer att lyftas den 1 juli.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger hon på en pressträff tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Publiktaket höjs på evenemang

Sedan början av maj har smittspridningen i Sverige minskat och antalet personer som vårdas på iva fortsätter sjunka stadigt. Det tillsammans med att snart 60 procent av svenskarna fått minst en dos vaccin gör att steg två av fem i regeringens plan för öppning kan genomföras enligt plan.

Lättnaderna innebär bland annat att fler personer nu kan få samlas på olika håll. I stället för åtta personer får privata tillställningar ha upp till 50 personer, på serveringar inomhus får åtta personer sitta tillsammans, och på utomhusevenemang kommer 3 000 personer tillåtas på varje läktarsektion.

Dessutom slopas rådet om att endast umgås med den närmaste kretsen.

– Vi är många som längtat efter att få umgås igen och dela upplevelser tillsammans. Men om vi ska fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss när det är vår tur för att livet ska återgå till det normala för oss alla, säger Amanda Lind.

Serveringar får ha öppet längre än 22:30

På torsdagen tas också de begränsade öppettiderna för restauranger och krogar bort och det kommer fortsättningsvis inte finnas några begränsningar på hur stort ett sällskap får vara på uteserveringar. Johan Carlson påpekar att det trots lättnaderna är fortsatt är viktigt att följa de kvarvarande råden för att minska på smittspridningen.

– När det gäller utomhus ser vi framför oss att det ska vara avstånd mellan sällskapen, och sittande förtäring. Så det handlar inte om nattklubbar. Man ska iaktta distans, tvätta händerna, inte träffas om man har symptom, säger han.

Regeringens plan att genomföra steg 3 i mitten på juli.

Steg 2 – 1 Juli

  • Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1800.
  • Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.
  • Råden till alla verksamheter ligger kvar, men de specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Rekommendationen till lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår.
  • Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.
  • Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.
  • Regler för serveringsställens öppettider tas bort.
  • Reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.
  • Rådet om att handla ensam tas bort. Fortfarande gäller rådet att hålla avstånd och undvika trängsel.
  • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid försvinner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.