Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Med stor sannolikhet hoppas vi att två doser vaccin skyddar bra”. Hör virusforskaren Ali Mirazimi om vad vi vet, och inte vet, om delta plus. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Ny deltamutation upptäckt – ”Kan vara ännu mer smittsam”

Uppdaterad
Publicerad

Deltavarianten är tidigare känd för att vara extra smittsam i jämförelse till andra varianter av coronaviruset. Nu har en mutation upptäckts som kallas delta plus-varianten. Virusforskaren Ali Mirazimi reder ut skillnaderna – och vad man vet om den nya plus-varianten.

Det är de senaste dagarna som den nya delta plus-varianten har upptäckts, en mutation på deltavarianten. Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och halvtidsanställd vid Folkhälsomyndigheten, menar att varianten är så pass ny att det ännu inte finns så mycket information om den.

– Nu vet vi väldigt lite om delta plus-varianten men det finns data från Indien som visar att det är en ny variant som börjar sprida sig där. Indiska forskare säger också att den kan eventuellt vara ännu mer smittsam.

”Inget att vara orolig för”

Ali Mirazimi ser i nuläge ingen anledning till att behöva vara orolig för den nya plus-varianten.

– Just nu är det intressant för forskare och myndigheter att följa upp men det är ingenting som gemene man behöver vara orolig för.

Enligt Ali Mirazimi skyddar två doser vaccin bra mot deltavarianterna, men det ännu oklart hur bra det skyddar mot delta plus.

Första fall av delta plus upptäckt i Danmark

Under lördagen meddelade Statens serum institut, danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, att landet upptäckt sitt första fall av delta plus-varianten. Fallet upptäcktes 21 juni. Den smittade personen var en passagerare på ett plan från Portugal. 

Den ursprungliga deltavarianten upptäcktes första gången i Indien i oktober 2020, och kallades därför tidigare för den ”indiska mutationen”. Sedan början av juni har den haft stor spridning i Storbritannien och har legat bakom 90 procent av alla nya fall.  Den har också etablerat sig i flera delar av Sverige och enligt Jan Albert, smittskyddsexpert på Karolinska institutet är deltavarianten 50 procent mer smittsam än andra coronavarianter.

Se mer i klippet ovan där virusforskaren Ali Mirazimi berättar hur mycket vaccinet skyddar mot deltavarianter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer