Öppnade CSN-kuvert. Foto: Jessica Gow/TT

Nu ökar månadskostnaden för studielånet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med noll eller nära noll procent i ränta ska studielånstagarna i år betala 0,59 procent i ränta.

För en person med 200 000 kronor i studielån innebär det en utgiftsökning med nära en hundralapp i månaden. Men alternativ finns.

Räntenivån på 0,59 procent är ytterst blygsam, jämfört med andra typer av lån, men är ändå den högsta för studielånstagare sedan 2016. Det har två förklaringar.

För det första har en ny beräkningsmodell för räntan införts. Riksdagen klubbade igenom denna modell, med ett nytt påslag, strax före jul.

Räntepåslaget är 0,45 procent och ska täcka kreditförluster på studielån, det vill säga lån som inte betalas tillbaka. Den stora majoriteten studielånstagare får på det sättet täcka upp för den lilla minoritet som inte betalar sin skuld till staten.

För det andra har den årliga basräntan, som är kopplad till statens lånekostnader de senaste tre åren åren, höjts från 0 till 0,14 procent, enligt ett regeringsbeslut före jul.

1 800 kronor på helåret

För en person med 100 000 kronor i studielån innebär den nya räntenivån en utgiftsökning på 49 kronor i månaden, eller 588 kronor på ett år. 300 000 kronor i studielån innebär en utgiftsökning på 148 kronor i månaden, eller 1 776 kronor på ett år, enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

För det stora flertalet bör räntekostnaden vara hanterbar, bedömer CSN.

– Den nivå räntan ligger på nu, 0,59 procent, bör inte påverka i någon större utsträckning. Men utifrån den rådande situationen i samhället, med inflation, höga elpriser och ökade räntekostnader på huslån är detta ytterligare något som ökar hushållens månadskostnad, säger Ann-Britt Örtelind, kontorschef vid CSN i Göteborg.

Fler års betalning

En väg att hantera sitt studielån är att sträcka ut återbetalningen på fler år, och i gengäld få en lägre månadskostnad. Alla som tog studielån under åren 2001–2021 får möjlighet att ändra betalningsvillkoren på detta sätt. Därmed kan de få samma villkor som för lån tagna från och med 2022, då åldersgränsen för återbetalning höjdes till 64 år.

För den som ändå måste dra i den privatekonomiska nödbromsen har CSN trygghetsregler. Vid låg inkomst eller om det finns synnerliga skäl går det att ansöka om nedsättning, alltså att få betala mindre en tid.

– Och tycker man att det är tufft med kvartalsbetalning kan det första steget vara att dela upp den på månadsbetalning. Vi uppmanar också till att ta kontakt med oss tidigt för att resonera om vad vi kan hjälpa till med. Vi vill helst undvika påminnelseavgiften på 450 kronor, säger Ann-Britt Örtelind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.