Öppnade CSN-kuvert. Foto: Jessica Gow/TT

Historiskt låg ränta på studielån snart ett minne blott

Publicerad

Centrala studiestödsnämndens, CSN:s, historiskt förmånliga räntesats på noll procent kommer att justeras betydligt. I genomsnitt kommer tidigare studenter att behöva betala 1 000 kronor mer.

– Höjs räntan så höjs även räntan på studielånen, säger ekonomiavdelningschef Jan Söderholm till TT.

Enligt CSN:s nya prognos kan den totala räntan hamna på 0,64 procent – varav 0,14 procentenheter är en direkteffekt av marknadsräntan.

För en tidigare student med en genomsnittlig skuld på 166 000 kronor skulle räntekostnaden stiga med 88 kronor per månad, vilket motsvarar en dryg tusenlapp per år.

Besked i höst

Före detta studenter som inte betalar tillbaka sina lån utgör en kostnad för staten. Nu vill regeringen att räntan på studielån tagna efter 1989 ska höjas med cirka 0,5 procentenheter nästa år för att täcka kreditförlusterna.

När regeringen lägger fram sitt budgetförslag i höst blir det troligtvis dags att utforma den nya ränteberäkningsmodellen, enligt Jan Söderholm.

Grundräntan

Det är inte endast ränteberäkningsmodellen som bidrar till höjningen, utan även den sedvanliga årsvisa räntejusteringen.

– Grundräntan är kopplad till marknadsräntan och är en beräkning av statens upplåningskostnad, säger Jan Söderholm.

Regeringen tar beslut om grundräntan. CSN beräknar att den kommer att stå för 0,14 procentenheter av räntehöjningen – vilket är mer än dubbelt så högt som CSN:s tidigare prognos i april om en höjning på 0,06.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.