Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ett av rummen på återvändandecentret. Foto: Emil Larsson/SVT

Nu öppnar regeringens återvändandecenter – ska få fler att lämna Sverige frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen öppnade Sveriges fem första återvändandecenter – som ett led i regeringens omläggning av migrationspolitiken. Planen är att det ska få fler utländska medborgare med utvisningsbeslut att lämna Sverige frivilligt.

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat ett paradigmskifte på migrationsområdet, och försöker bland annat få fler personer att lämna landet frivilligt.

Nu erbjuds den som fått ett utvisningsbeslut att flytta in på ett av Migrationsverkets nyligen upprättade återvändandecenter, i väntan på att beslutet verkställs.

– Det är flera personer på väg, och det är flera som har kommit redan, säger Filippa Nordfeldt, kanslichef på Migrationsverket.

På boendena, som tillsvidare utgörs av Migrationsverkets befintliga lokaler, får de utländska medborgarna komma och gå som de vill. De erbjuds även information och rådgivning som ska motivera dem att frivilligt lämna Sverige.

– I många länder kan du ju få ett pengastöd när du återvänder, och det är de sakerna som vi tittar på och kan använda oss av, säger Filippa Nordfeldt.

Danmark har inspirerat

Regeringen har i utformningen av återvändandecenter pekat ut Danmark som inspiration. Men där har modellen fått kritik, bland annat för att människor blivit kvar i centren under flera månader eller år.

– Det här är ju ett samspel mellan Migrationsverket och personerna själva. De styr ju väldigt mycket själva över hur snabbt man kan återvända, säger Filippa Nordfeldt.

Och om hemlandet inte vill ta emot en?

Det finns ju sådana länder också så klart, och där jobbar ju vi med det också. Det här får vi titta över framåt.

Lagändringar krävs på sikt

Idag har flyktingar och migranter som fått avslag på sin ansökan rätt att välja ett eget boende i väntan på utvisning, men på sikt planerar regeringen att ta bort den så kallade EBO-lagen, och då väntas boende på återvändandecenter bli obligatoriskt. Men tills dess är det bara ett erbjudande från Migrationsverket.

– Om det ska fungera annorlunda på sikt så krävs det ju lagändringar, säger Filippa Nordfeldt.

Här finns landets fem återvändandecenter:

Malmö

Burlöv

Mölndal

Stockholm

Enköping

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.