Foto: TT

Nu plockas långköraren bort ur chokladasken

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till nylanseringen mot jul väljer Marabou att plocka bort två av sina ikoniska chokladpraliner ur Aladdinasken – för att ersätta dem med två tidigare helt oprövade smaker. – Det ska finnas något för alla, säger Jonas Magnusson på Marabou till SVT.

Det är klassikerna trillingnöt och körsbärslikör som får stryka på foten när den röda askens sortiment uppdateras. Reaktionerna från uppröra chokladälskare har inte låtit vänta på sig.

– Alla tretton av de här pralinerna har sin egen lilla grupp av fans, förklarar Jonas Magnusson, marknadschef för Marabou, som har fått kommentarer från flera håll i dag.

– Oavsett vilken pralin man tar bort kommer många att bli besvikna. Det är jättetråkigt, men vi hoppas såklart att de ska hitta nya favoriter bland våra nya smaker.

Ersätts av lakrits, bär och blommor

På de borttagna smakernas platser kommer chokladälskare i stället att hitta två nykomlingar i form av hallonlakrits och fläderblom.

Är det inget som lockar gäller det att se upp innan du sätter tänderna i årets chokladbitar. De nya smakerna har nämligen fått samma utseende som tidigare existerande praliner.

Aladdinaskens kusin, Paradisasken, får i år också se sitt sortiment förnyat. Även här ryker trillingnöten, tillsammans med trofénougaten, och ersätts av hallonlakrits och fläderblom.

”Ska finnas något för alla”

Det är långt ifrån första gången utbudet i Aladdinasken förändras. Fler än 50 olika praliner och smaker har tagits fram sedan asken lanserades 1939.

Att det denna gång är just dessa praliner som försvinner beror enligt Jonas Magnusson på att man jobbar mycket med mixen i asken, att det ska finnas en bred variation bland smakerna.

– Aladdinasken ställs ofta fram vid exempelvis julbord, när du umgås med släkt och vänner. Tanken är att det ska finnas något för alla, säger Jonas Magnusson.

En pr-kupp?

Av kommentarer på sociala medier att döma tycks det vara trillingnötens utfasning som upprör allra mest. Är du en av de sörjande finns det ändå viss tröst att få: Den chokladöverdragna hasselnötstrion har även tidigare försvunnit i perioder, för att sedan återuppstå under nytt namn.

Det spekuleras även i att ryktet om trillingnötens död är överdriven, och att det hela skulle vara ett reklamtrick från Marabous sida inför en nylansering. Jonas Magnusson förnekar att det skulle röra sig om en pr-kupp, och säger att företaget för närvarande inte har några planer på att plocka tillbacka trillingnöten.

– Men man ska aldrig säga aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer