Armin Laschet har valts till ny ordförande för tyska CDU. Foto: SVT/Reuters

Angela Merkels arvtagare utsedd – Armin Laschet ny ordförande för CDU

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel ledde de tyska kristdemokraterna i 18 år – hennes efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter fjorton månader. Nu har Armin Laschet valts till ny ordförande för CDU, vilket innebär att början på slutet av Merkels era inleds på allvar.

Under lördagen valdes Armin Laschet till ny ordförande för CDU. Han efterträder förbundskansler Angela Merkels mindre framgångsrika arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer.

– Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig, säger Laschet i sitt segertal.

CDU är det parti som mer än något annat format efterkrigstidens Tyskland och i två decennier dominerats av Angela Merkel.

”Har en trevlig personlighet”

Armin Laschet är ministerpresident i Nordrhein-Westfalens och väntas fortsätta på Merkels mitteninriktade kurs. Valet stod mellan honom och den konservativa Friedrich Merz samt mittenkandidaten Norbert Röttgen som slogs ut i den första röstningsomgången. Den slutgiltiga röstningen slutade 521 mot 466 till Laschets fördel.

– Han har regeringserfarenhet och har styrt Tysklands största delstat och vunnit val på val. Det är en kandidat som inte har särskilt tvära hörn och kanter utan är ganska rund och har en rätt trevlig personlighet måste man säga. Merkel kallas ju för mutti, mamma, han har fått smeknamnet pappa, säger Christoffer Wendick, SVT:s EU-korrespondent.

Går till val i september

I september håller Tyskland val. Den efterföljande regeringsbildningen markerar också slutet för Angela Merkels tid som kansler. Innan dess ska den nye CDU-ordföranden enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat.

Historiskt har denne, med två undantag, alltid varit CDU:s ledare. I höst kan det dock bli annorlunda, då CSU-ledaren Markus Söder är långt mer populär än någon av de tre CDU-kandidaterna.

– Jag vill göra allt för att vi ska hålla ihop det här året. Och sedan se till att den nästa förbundskanslern kommer från CDU/CSU-unionen, säger Armin Laschet.

– Vi kommer bara vinna om vi fortsätter att vara starka i samhällets mitt, lägger han till.

Armin Laschet

Ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat. 59 år gammal.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Står förbundskansler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs. Har även en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron. Anses stå till mitten i partiet.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.