Slutet på eran Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer Tyskland ha varit enat i 30 år, 15 av dem kommer de ha haft Angela Merkel som förbundskansler.

Merkel lämnade egentligen posten redan för två år sedan, men har sen tidigare sagt att hon tänker sitta kvar som förbundskansler fram till valet senare i höst.

Helt klart är att det kommer märkas när Tyskland tappar en självklar centralfigur internationellt. Ofta har hon fört hela EU:s talan och hennes språkliga kunskaper har gjort att hon agerat medlare mellan Putins Ryssland och väst.

Angela Merkel är 66 år gammal och kommer att gå i pension. Enligt SVT:s reporter Christoffer Wendick har hennes namn dock nämnts i samband med möjliga internationella toppjobb.

– Men jag skulle misstänka att hon först vill ta en rejäl semester, efter åratal av olika kriser, tillägger han.

I klippet berättar SVT:s reporter i Tyskland, Christoffer Wendick, om Angela Merkels eftermäle. Det handlar både om stabilitet och om kriser.

Uppvuxen i Östtyskland och utbildad kemist började Angela Merkel engagera sig politiskt i samband med murens fall.

Hon avancerade snabbt, för att bli partiledare 2000 och Tysklands första kvinnliga förbundskansler 2005.

Merkel är den av EU:s nuvarande regeringschefer som har innehaft sitt ämbete längst, och är därmed den mest seniora medlemmen av Europeiska rådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.