Foto: TT

Nu ska tusentals asylsökande ålderstestas

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort påbörjas arbetet med medicinska ålderstester på asylsökande i stor skala – men tar det för lång tid väntar inte Migrationsverket med besluten.

Under första kvartalet 2017 ska det omfattande arbetet med medicinska ålderstester på ensamkommande barn och ungdomar inledas.

Hösten 2015 kom drygt 35.000 personer som ensamkommande barn för att söka asyl i Sverige – nu står myndigheterna inför en stor utmaning när många av dem ska få sin ålder bestämd med medicinska tester.

– Det är uppemot 20.000 öppna ärenden nu, alla kommer inte behöva medicinska ålderstester, men väldigt många, säger Fredrik Bengtsson, tillförordnad kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.

14.000 personer 2017

Åldersfrågan är avgörande för de asylsökande eftersom ett barn har större chans att få uppehållstillstånd.

Tidigare har Migrationsverket sagt att omkring 70 procent av fallen kan behöva avgöras med medicinska tester, det betyder i så fall att Rättsmedicinalverket nästa år måste hinna undersöka 14.000 personer.

– För att vi ska klara detta är det upp till klinikerna som ska genomföra undersökningarna att de har kapaciteten som krävs, säger Elias Palm, enhetschef vid Rättsmedicinalverket.

Oklart vem som testar

Vilka som ska utföra jobbet är fortfarande hemligt eftersom upphandlingen pågår, men det kan handla om tandläkarklinker och andra aktörer med röntgenutrustning.

– Man genomgår en magnetkameraundersökning av knäleden och en röntgenundersökning av visdomständerna, säger Elias Palm.

Resultatet ska därefter bedömas av två tandläkare och två läkare, sedan sammanställs det av Rättsmedicinalverket.

Om testerna inte kommer igång i tid – då får de asylsökande luta sig mot andra bevis. För Migrationsverket kommer inte att vänta med att fatta sina beslut.

– Det går inte att ett ärende ligger och väntar i 6-7 månader, vi har ett uppdrag att avgöra de här ärendena och då går vi till beslut på den bevisning som finns. Det är den sökande som har bevisbördan, säger Fredrik Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.