Nyutgåvan av Hitlers ”Mein Kampf” Foto: TT

Nu startar försäljningen av Mein Kampf

Publicerad

Hitlers ”Mein Kampf” släpps i dag fri hos de tyska bokhandlarna, efter 70 års förbud. Upphovsrätten har slutat att gälla, och för första gången sedan andra världskriget är det fritt fram att trycka och sprida boken igen, dock med motargument i texten.

Den 90 år gamla boken släpps i Tyskland, men nyutgåvorna kommer att innehålla kommentarer och motargument – för att sätta Hitlers resonemang i ett sammanhang.

– Man säger emot Hitler, när Hitler ljuger, och man förklarar tidsandan, säger förläggare och Tysklandskännare Svante Weyler, i SVT:s Gomorron Sverige.

Hets mot folkgrupp

Det är i dag enbart boken med textkritik som publiceras i Tyskland, annars får det som tidigare konsekvenser.

– Om man i Tyskland bara skulle ge ut ”Mein Kampf”, för att tjäna pengar, väntar åtal för hets mot folkgrupp. Det har de tyska delstaternas justitieministrar redan kommit överens om, säger Svante Weyler.

Fram till i år har upphovsrätten till Hitlers ”Mein Kampf” tillhört den tyska delstaten Bayern, som förbjudit all utgivning av den nazistiska propagandatexten.

– Efter kriget fick Bayern av de allierade rätten till alla Hitlers tillgångar.  

Beskriver Hitlers världsbild

Hitler skrev den första delen av ”Mein Kampf” medan han satt i fängelse, efter en misslyckad statskupp 1923. Den andra delen skrevs 1926, efter Hitlers frigivning. Vid krigets slut hade boken tryckts i mer än 12 miljoner exemplar. Trots tryckförbud har det sedan dess varit lagligt att äga, köpa och läsa boken på bibliotek.

– Det är en slags självbiografi, hur hans världsbild formades och sedan är den andra delen en beskrivning av vad han tänker göra med världen, säger Svante Weyler och tillägger:

– Det skrämmande är inte att Hitler skrev boken, det skrämmande är att folket sa ja.

Diskret försäljning

Nyutgåvan, på 2.000 sidor, kommer att säljas med varsamhet i Tyskland. Den största tyska bokkedjan säljer boken till kunder som efterfrågar denl, men kommer inte att ha boken ståendes i skyltfönstren, säger Svante Weyler:

– Hela den tyska identiteten bygger på att man ska hantera arvet från Hitler och från nazismen med en extrem försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.