Ett vanligt år tar influensan fart och får spridning under december. Men enligt AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, går det inte att säga att influensan har brutit ut ännu. Förra veckan rapporterades 48 fall in till Folkhälsomyndigheten.
– Normalt sett tar det fart ungefär nu, och sen brukar det plana ut när många är lediga över jul och nyår. Det tar ny fart igen när alla är tillbaka på jobb och skolor, säger hon.
Har ökat från år till år
AnnaSara Carnahan säger att det är för tidigt att spekulera i hur kraftig årets epidemi kommer att bli. Om man ser till tidigare år är det långt kvar innan influensan når sin topp.
Vanligtvis är antalet fall som högst under slutet av februari och i början på mars. Förra året var antalet rapporterade fall om influensa som högst under en vecka i februari – då över 2 000 fall.
– Det har ökat från år till år, men det är svårt att säga var nivån kommer att ligga. Det kan vara olika från år till år, säger AnnaSara Carnahan.
Samtidigt finns det ett stort mörkertal. Utöver de siffror som Folkhälsomyndigheten får från sjukvården undersöker de bland annat hur många som ringer in till vårdguiden för att få råd kring sina symptom.
Vaccin har tagit slut
Årets vaccinering mot influensan började den 6 november. På flera håll har det rapporterats om att vaccinet har tagit slut.
– Det har blivit ett ansträngt läge på flera håll. Det innebär att det är ännu viktigare att vara noggrann med sin hygien, som att tvätta händerna ordentligt och att undvika att röra så mycket vid ögon, näsa och mun, säger AnnaSara Carnahan.
Den som tillhör någon av riskgrupperna och tror att influensan har slagit till bör söka vård snarast möjligt, säger AnnaSara Carnahan.
– Det kan vara så att man behöver behandling och då är det bra om man sökt hjälp så tidigt som möjligt.