Nu tar vi över klubban i mäktiga klubben. Foto: Grafik: Helena Jonsson

Nu tar Sverige över världens mäktigaste klubb

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet tar Sverige över klubban i FN:s mäktigaste klubb, säkerhetsrådet. Men vad gör man där? Och vad kan Sverige uträtta? Klicka på videon för svaret.

Det här blir fjärde gången Sverige sitter i säkerhetsrådet, det gjorde vi också åren 1957-1958, 1975-1976 och 1997-1998. Och det blir en rivstart, Sverige är alltså ordförande den första månaden. Samtidigt byter FN generalsekreterare och Donald Trump tar över som president i USA så det kan bli en förändringens tid.

Rådet har fem permanenta medlemmar, USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien. Övriga tio medlemmar väljs in av FN:s generalförsamling och sitter två år åt gången. Man är ordförande en månad åt gången.

På pappret är det antagligen jordens mäktigaste klubb, med makt att besluta om sanktioner och militära ingripanden. Men i praktiken begränsas rådets arbete av de permanenta medlemmarnas rätt till veto, och vad de kan komma överens om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN

Mer i ämnet