Vilka är de vanligaste sockerbovarna i vardagen (ej inräknat läsk, godis, glass etc utan mer livsmedel)?
– Fruktyoghurt och andra liknande produkter innehåller oftast mycket socker, likaså nyponsoppa och fruktkrämer. Frukostflingor riktade till barn är tyvärr ofta extra sockerstinna. Nyckelhålsmärkta flingor och mejeriprodukter är bättre val.
– Om du menar fruktsocker från frukt så är det inget problem, eftersom det finns så mycket andra nyttigheter i frukten. Men fruktsocker i koncentrerad form är inte heller hälsosamt.
Om det inte står socker på förpackning vilken ”synonym” skall man då vara observant på?
– Det är inte helt enkelt att veta vad man ska titta efter, för ibland döljs sockret med namn som inte låter som socker. Men i näringsdeklarationen står det ”kolhydrater varav sockerarter”. En del av sockerarterna kommer dock från till exempel frukt, så det är verkligen inte så lätt. Men det viktiga är att undvika läsk, godis och annan mat som vi alla vet är sockerrik. Och när du väljer bröd och frukostflingor mm är Nyckelhålet en jättebra hjälp. Mat med Nyckelhålet innehåller även mer fullkorn och fibrer och mindre salt
Vilka livsmedel innehåller mycket socker?
– Framför allt är det såna livsmedel som alla vet innehåller mycket socker, nämligen godis, läsk, saft, bakverk och glass. Även frukostflingor, fruktyoghurt, nyponsoppa och liknande kan innehålla ganska mycket och är därför bra att inte ge sina barn för ofta. Nyckelhålet är ett bra sätt för att hitta mat med mindre socker.
Har sockerkonsumtionen ökat över tid?
– Idag dricker vi mer läsk och äter mer godis än för 50 år sedan. Då var det mer socker i kaffet, bakverk och efterrätter. Men totalt sett är intaget relativt oförändrat. Med tanke på att många av oss rör oss mindre än förr har vi dock plats för mindre socker i maten. Det är också väldigt stora skillnader i befolkningen. Vissa äter massor av socker och andra nästan inget.
Vad är en bra frukost för förskolebarn enligt Livsmedelsverket?
– Någon slags osötad mjölkprodukt, Nyckelhålsmärkta frukostflingor eller gröt och så en bit frukt eller grönsak är en bra frukost för ett förskolebarn. Eventuellt en macka också om barnet är hungrigt.
Uppfattade jag rätt att du sa i inslaget att det inte finns något bevisat samband mellan barns ätande av socker och att de skulle bli sockertoppade?
– Det var rätt uppfattat. Men många upplever att deras barn blir speedade av socker. Kanske är det så, men det är som sagt inte visat i forskningen.
Finns det bättre eller sämre socker? Till exempel rårörsocker, honung, agavesirap eller är allt lika onyttigt?
– Honung innehåller en del andra ämnen, men sockret i honungen och de olika sockersorterna du nämner är lika onyttiga allihop. Många luras att köpa produkter som är ganska dyra i tron att de skulle vara nyttigare än socker, men det är bättre att äta mindre socker än att byta ut det mot dyrare varianter.