Foto: SVT

Ny app visar vägen till hjärtstartare

Uppdaterad
Publicerad

10 000 svenskar drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp, och bara 500 överlever. Hjärtstartare kan få igång hjärtat och rädda liv. Men när dom verkligen behövs kan handla om sekunder för att rädda liv. Och då är det inte så lätt att veta var den närmaste finns. En ny app ska nu hjälpa oss att hitta rätt.

Ungefär 5000 hjärtstartare runt om i landet finns med i appen Rädda hjärtats register. Appen använder din position, och visar vägen till den närmaste hjärtstartaren.

Få vågar använda hjärtstartaren

– Vid ett plötsligt hjärtstopp ska man först larma 112, sedan ska man påbörja hjärt- och lungräddning, först efter det ska man använda hjärtstartaren. Det är det enda sättet att få igång hjärtat, säger Ulrica Klettner vid Hjärt- och Lungfonden till SVT.

Men, även om man hittar hjärtstartaren vid ett nödfall, så är det långt ifrån alla som vet hur den ska användas. Att fler ska våga använda hjärtstartarna vid en nödsituation, är ett viktigt mål för att minska dödligheten vid plötsligt hjärtstopp. Om den nödställda får en stöt av hjärtstartaren inom tre minuter, minskar risken att personen dör med ungefär 75 procent.

Bara 500 överlever av 10 000

– I år drabbas ungefär 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, och bara 500 överlever. Vi har som mål att mer än fördubbla den överlevnaden, men då krävs fler som kan hjärt- och lungräddning och fler hjärtstartare, säger Ulrica Klettner vid Hjärt- och Lungfonden.

Med appen, som är gratis, kan du alltså på din smartphone se var den närmsta hjärtstartaren finns. Du får även instruktioner om hur du ska använda maskinerna. Den går att ladda ner både till Iphone och till Android-telefoner.

Här kan du läsa mer om appen Rädda Hjärtat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.