Genrebild. Man kan lukta och smaka på mjölken för att bedöma om den är för gammal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny mjölk-märkning ska stoppa svinn

Uppdaterad
Publicerad

För att folk ska slänga mindre mat inför Arla en ny datummärkning på produkter som mjölk, yoghurt, fil och grädde. Många mejeriprodukter håller mycket längre än bäst före-datumet, och därför införs en märkning som påminner om att en produkt kan hålla längre.

Den nya varianten av datummärkning, ”ofta bra efter” kommer att sättas på cirka 340 miljoner förpackningar, med start nu i mitten på augusti.

– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

Lukta, smaka och titta

Tips om att lukta, smaka och titta på produkten för att avgöra om den går att äta eller dricka kommer att finnas på baksidan av de olika paketen.

– Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna, säger Freudenthal.

Livsmedelsverket uppmanar alla att alltid lukta och smaka på mejeriprodukter innan de slängs. Precis som ”bäst före”-termen signalerar så är det ingen fara att konsumera om produkterna smakar bra, även om datumet har passerats. Tumregeln är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.

Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.

Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum.

En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 grader, medan -18 grader är lagom i frysen.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer