Ny behandling mot prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

En forskningsstudie på 21 män med prostatacancer väcker hopp om behandling av svårt sjuka patienter, skriver Göteborgs-Posten.

Ämnet abirateron har tagits fram av forskarna vid brittiska Institute of Cancer Research. Bakom tillkomsten av ämnet ligger upptäckten att tumörer i prostata själva tillverkar sitt drivmedel – manliga hormoner.

Abirateron dämpar produktionen av manligt könshormon. Flera män i studien mådde bättre och tumörerna krympte. En större studie med 1.200 män ska nu påbörjas.

Kastrerande behandling

Enligt Göteborgs-Posten hoppas forskarna att substansen ska kunna användas vid de mest aggressiva formerna, där vanlig antihormonell behandling inte längre hjälper. Det är fallet för i stort sett alla män med avancerad, dödande prostatacancer.

Män med denna aggressiva typ av prostatacancer har hittills har fått en kastrerande behandling för att stoppa hormontillverkningen i testiklarna.

Detta har antingen skett kirurgiskt eller med hjälp av läkemedel.

Den stora nackdelen med denna behandling är att de allra flesta män blir okänsliga för behandlingen och att sjukdomen fortskrider.

Den nya metoden med birateron kommer åt all produktion av manliga könshormoner, oavsett var i kroppen de produceras, dvs man når även produktionen inne i tumörerna.

Slutat med smärtstillande

Några av dem som fått den nya behandlingen har till och med kunnat sluta med smärtstillande morfin, vilket de fått mot smärtor i skelettet, som är en effekt av spridd sjukdom.

Den nya behandlingen har som längst getts under två óch ett halvt år. En biverkning har visat sig vara att cortisonproduktionen minskas. Cortison ges därför som tillägg till behandlingen.

Om den större studien på 1.200 män faller väl ut kan ett färdigt läkemedel vara klart om två-tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.