Ny terapi för brottslingar minskar stress

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar inom slutenvården har ofta begått brott eller tagit droger när de mått mycket dåligt. Därför prövas nu en ny kognitiv terapiform för att minska deras stress, depression och ångest.

Målet är att de ska sluta begå brott och ta droger. Behandlingen kallas ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Och den går ut på att acceptera livet som det är, även om det är ett skitliv. Att våga välja det liv man egentligen vill ha och hålla fast vid att klara det.

Just nu pågår det största forskningsprojektet i landet på ACT med drygt 160 ungdomar inom den slutna tvångsvården. Totalt ingår 12 institutioner från Statens Institutionsstyrelse, SiS. 92 av ungdomarna har fått ACT-terapi medan 69 av dem fått vanlig behandling.

Resultaten sammanställs först i höst. Men visar projektet på samma goda resultat som tidigare studier kan metoden permanentas inom den slutna instutitionsvården, eftersom den uppges vara relativt billig och enkel vårdform.

Goda bieffekter

– Om man börjar leva livet mer i linje med vad man tycker är viktigt så är en bieffekt att problem som ångest, depression och stress ibland ger med sig automatiskt. Men framför allt får man en ökad livskvalité, säger psykologen och en av forskningsledarna Fredrik Livheim.

Uthållighet

Ett 50-tal behandlare inom den slutna tvångsvården har utbildats i ACT. De stöttar och hjälper ungdomarna att acceptera livet som det är. Även om många strulat till det rejält. Nästa steg är att våga välja det liv man egentligen vill ha och sedan börja leva det.

– Det handlar om att man har väldigt jobbiga erfarenheter med sig i bagaget. Det är ingenting man kan trycka ifrån sig utan de är något man måste acceptera och hitta ett förhållningssätt till. Och ändå kunna leva ett fullgott liv, säger Sandra Åhs, en av ACT-behandlarna.

Inget offer

Hon ser att ACT hjälper och stöttar ungdomarna att komma vidare.

– ACT kommer in till kärnan av problemet. Så att man kan hitta en lösning på hur man kan leva ett liv utan kriminalitet och droger, säger Sandra Åhs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.