Foto: Björn Lockström

Ny brand i asylboende i natt – i Danderyd

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett planerat boende för asylsökande utsattes i natt för ett brandattentat. Branden släcktes snabbt.

Strax före klockan två kom larm om brand i en före detta förskola i Danderyd norr om Stockholm. Branden var släckt innan brandkåren hann fram.

– Det har brunnit upp mot fasaden och en väktare har släckt med pulversläckare, berättar Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral

I går informerade Danderyds kommun om att förskolan Pärlans lokaler görs om till tillfälligt boende för ett 70-tal asylsökande. Inflyttning var planerad att ske tidigast i mitten av november, rapporterade SVT Nyheter Stockholm i går.

Även Skåne drabbat

I går kväll drabbades en fastighet i Skånska Färingtofta. När brandkåren kom fram hade ett fönster krossats.

– Det visade sig att någon hade kastat in en stor sten och en flaska med något brännbart. När vi kom dit brann det i en matta innanför dörren, säger räddningsledare PO Hermansson till Expressen.

Dessutom exploderar en fyrverkeripjäs utanför ett flyktingboende i Kävlinge, och det kastas smällare mot ett annat boende i Löderup. I Lund ställer någon upp en bänk mot fasaden på ett flyktingboende och tänder på. Branden slocknar av sig självt.

Boenden hemlighålls

Flera bränder återigen drabbat tilltänkta boenden för asylsökande. Och de många bränderna har nu fått Migrationsverket att hemlighålla både planerade och aktiva boenden.

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboende, säger verkets operative chef Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.