Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterar budgetsatsningen på skolan. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ny budgetsatsning ska minska ojämlikhet i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade på torsdagen en ny budgetsatsning på skolan – sex miljarder under de närmsta tre åren, varav 1,5 miljarder under nästa. Satsningen ska enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) gå till att minska ojämlikheten i skolan.

– Det här en riktigt bra dag för svensk skola, säger han från presskonferensen på Rosenbad.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) följer satsningarna förslag som skolkommissionen tidigare har presenterat.

Pengarna, som kallas ett nytt statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling, ska fördelas till kommunerna efter särskilda kriterier som har att göra med socioekonomiska faktorer i områden där skolorna ligger.

Det är inte sex miljarder totalt, förtydligar Fridolin, som föreslås. Det är sex miljarder i nivåhöjning som ska fasas in med 1,5 miljarder 2018, 3,5 miljarder 2019 och till 6 miljarder 2020.

TV: Så vill Fridolin att den svenska skolan ska bli mer jämlik

Fasar in det nya stödet

På en fråga varför regeringen, med tanke på hur viktigt förslaget beskrivs vara, inte höjer till sex miljarder redan nästa år säger Fridolin att man följer skolkommissionens förslag om att fasa in det nya stödet.

– Vi ska inte acceptera att ojämlikheten växer i svensk skola. Skolkommissionen var tydlig i att staten måste ta större ansvar för jämlikheten i skolsystemet. Nu genomför vi fullt ut kommissionens första förslag, med ett starkt statligt system för likvärdig resursfördelning, säger Fridolin.

Lärarnas riksförbud är positiva till budgetsatsningen.

– Det är ju någonting som vi tycker är oerhört välkommet. Men vi vill också naturligtvis att man fullföljer fler av skolkommissionens förslag, säger ordförande Åsa Fahlén.

TV: 500 miljoner till skolor med låga resultat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.