Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Östlund från Myndigheten för psykologiskt försvar berättar om tre myter som sprids om Sverige. Foto: TT

Ny desinformationskampanj mot Sverige: ”Mycket aktivitet”

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningen i Stockholm har lett till en omfattande desinformationskampanj mot Sverige – igen. På sociala medier sprids felaktiga uppgifter om hur Sverige aktivt bekämpar islam.

– Det är väldigt stort, det är mycket aggressiva toner och hotfulla uttryck, säger Mikael Östlund, kommunikationschef vid Myndigheten för psykologisk försvar.

Han liknar desinformationskampanjen med den så kallade LVU-kampanjen och den som tog fart i samband med påskkravallerna.

– Det blir mycket aktivitet, och väldigt många som engagerar sig i detta, både aktörer och enskilda. Det finns givetvis de som medvetet sprider desinformation om Sverige, medan andra sprider det som de tror är sant, säger Mikael Östlund.

Som exempel lyfter myndigheten en person på Twitter, som är aktiv i den islamistiska miljön och har över 1,4 miljoner följare. I ett inlägg som delats av över 200 personer och gillats av knappt 1 000 skriver personen att Sverige ”sponsrar extremism, rasism och exporterar hat”.

”Aktiva sedan 2022”

Dessutom har det egyptiska konto som startade LVU-kampanjen varit aktivt även den här gången. De har, enligt Östlund, som syfte att bland annat utmåla vårt sätt att leva som förkastligt.

– Den bilden som sprids är att Sverige inte är lämpligt för muslimer. Att vi aktivt skulle bekämpa islam i Sverige och att vi är fientligt inställda till muslimer, det är grundtemat, säger han.

– Vi kan se att de som medvetet sprider de här falska bilderna har varit aktiva sedan början av 2022.

Ökning senaste året

Myndigheten uppger att desinformationen har ökat betänkligt det senaste året.

– Vi har sett en volym nu sedan ett år tillbaka som vi inte någonsin sett tidigare, säger Mikael Östlund.

Det kommer inte bara från islamistiska aktörer och den muslimska världen. Även i Ryssland sprids bilden av Sverige som en islamfientlig plats.

– De använder samma argumentation, som att den svenska staten understödjer sådana här yttringar (koranbränningar reds anm) och skulle vara för det, och att Sverige inte skyddar muslimer.

Hör Mikael Östlund berätta om tre felaktiga saker som sprids om Sverige på nätet i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.