Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen samlade för en gruppbild i samband med regeringssammanträdet på Harpsund 2017. Foto: TT

Ny jämställdhetsminister på internationella kvinnodagen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven kommer i morgon att ombilda sin regering, erfar SVT. Bakgrunden är att jämställdhetsminister Åsa Regnér lämnar regeringen för ett toppjobb inom FN.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att Åsa Regnér varit på väg bort från regeringen är ingen nyhet. Redan i höstas blev det känt att hon kandiderade till ett tungt FN-uppdrag i New York.

Utser efterträdare på torsdag

På onsdagen meddelade regeringen att den processen nu är klar. Åsa Regnér har utnämnts till vice chef för UN Women och assisterande generalsekreterare för FN. Tunga uppdrag som samtidigt innebär att hon kommer att lämna regeringen.

Enligt vad SVT erfar kommer statsminister Stefan Löfven redan på torsdagen att utse hennes efterträdare. I praktiken hade han kunnat låta något annat statsråd ta över hennes arbetsuppgifter fram till valet i höst, men han väljer alltså att ta in en ny person i regeringen.

Mindre regeringsombildning

Om statsministern genomför ytterligare förändringar av regeringen i samband med detta är oklart. Källor SVT talat med understryker dock att det endast handlar om en mindre regeringsombildning.

Rent tekniskt har Löfven möjligheten att dela på Åsa Regnérs uppdrag och utse två efterträdare. Regnér har ju haft politiskt ansvar i regeringen för barn, äldre och jämställdhet. Det skulle inte vara ologiskt att dela upp detta ministeransvar i två portföljer. Om det blir så är dock oklart.

Att utnämna nya ministrar är självklart en möjlighet för regeringen. Det skapar förutsättningar att prata politik på just det sakområdet, att lyfta frågan, men det finns också risker med att plocka in nya personer i en regering.

Och med tanke på att valet nu snabbt närmar sig är det inte en given fördel med någon större regeringsombildning.

Innebär risker

Ett nytt statsråd behöver ofta ganska långt tid för att bli varm i kläderna på sitt nya uppdrag. Inte sällan tar det minst ett år innan statsrådet fungerar fullt ut i sin roll. Är det dessutom en relativt okänd politiker tar det också tid att bli känd bland väljarna. Och för att kunna fungera som opinionsbildare behöver en politiker vara någorlunda känd.

Undantaget är förstås om den som utses är välkänd i samhällsdebatten och omgående kan gå ut och auktoritativt ta debatten med de politiska motståndarna.

Det finns också andra risker med regeringsombildningar. Att ta in nya personer i regeringen kan leda till oönskad publicitet om saker och ting den utnämnde ägnat sig åt innan utnämningen, det vill säga skandaler. Också detta blir förstås extra känsligt när ett val närmar sig.

Sedan blir det förstås en extra krydda på anrättningen att Stefan Löfven utnämner en ny jämställdhetsminister den 8 mars, alltså på den internationella kvinnodagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.