– Vi är oroliga för att det här får kvinnor att stanna kvar i våldsamma relationer i hopp om att mannen ska ändra sig, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots ny lag – kommuner har svårt att hjälpa män som slår

Publicerad

Alla kommuner ska verka för att män som utövar våld mot en närstående ska sluta. Det säger en lagändring som kom förra året. Men flera små kommuner har svårt att få ihop ekonomin och hitta kompetens. Dessutom saknas ett nationellt kunskapscenter och evidens om vilken hjälp som faktiskt fungerar.

– Utan evidens kan det här få kvinnor att stanna kvar i en våldsam relation för att de hoppas att mannen ska ändra sig, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

I augusti förra året kom en lagförändring som säger att alla kommuner i Sverige ska verka för att personer som utövar våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende.

– Det är bra att det riktas fokus mot både våldsutsatta och våldsutövare. Men för att våldet ska upphöra behöver det ligga mer fokus på att stoppa våldsutövarna. Med det sagt är det jätteviktigt att de inte får stå emot varandra, säger Susanna Strand, docent i kriminologi vid Örebro universitet.

Erbjuds samtalsstöd

På Mansmottagningen i Linköping erbjuds samtalsstöd till män som utövar våld. Mats Westerin är socialsekreterare där och berättar att männen som söker sig dit kommer från olika sociala samhällsklasser. De flesta har ordnande liv.

– Nummer ett i våra samtal är att mannen ska ta ansvar för våldet. Man ska kunna se och förstå konsekvenserna som det har fått för partnern och i en del fall barnen. Att inte blunda för det, säger han.

Behövs forskning och pengar

Från och med i år får kommunerna 60 miljoner kronor per år permanent för att kunna utföra denna uppgift. SKR, Sveriges kommuner och regioner, tycker att lagändringen är bra men ser en del problem.

– För en del små kommuner är det svårt att få ihop insatser för män. Både när det kommer till kompetens och ekonomi. Då är det viktigt att flera kommuner går ihop och har en verksamhet tillsammans, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef över Socialstyrelsen på SKR.

– En annan svårighet är att det saknas evidens för att metoderna i Sverige är verksamma. Vi ser att det behövs forskning och ett nationellt kompetenscentrum. Både när det gäller riskbedömning för kvinnorna men också för verksamheten för männen, säger hon.

Även Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, trycker på att det saknas evidens och metoder som visat sig vara framgångsrika.

– Vi är oroliga för att det här får kvinnor att stanna kvar i våldsamma relationer i hopp om att mannen ska ändra sig, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.