SOS Alarm lanserar nu en ny app som ska underlätta när sådana situationer uppstår. Foto: TT/

Ny larmapp ska hjälpa SOS Alarm att hitta fram

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm har lanserat en ny app för att bland annat enklare kunna lokalisera de som ringer in till nödnumret.

– Det kan rädda liv, säger Niclas Cholodov på SOS Alarm.

Personer som inte känner till platsen, har gått vilse eller är för skadade eller stressade för att lyckas beskriva var de befinner sig är ett återkommande problem för larmoperatörer.

I dag lanserade SOS Alarm en ny app som ska underlätta när sådana situationer uppstår.

I appen, som heter ”SOS Alarm”, kan man med en enkel knapptryckning ringa larmnumret 112.

”Värdefulla sekunder”

– Ibland är det svårt att beskriva platsen man befinner sig på. Men när man ringer in via appen kommer positioneringen med automatiskt, och vi kan fokusera mer på vad som har inträffat och vilken typ av hjälp som behövs. Där sparar vi många värdefulla sekunder och i slutändan kan det vara så att det räddar liv, säger Niclas Cholodov, produktägare på SOS Alarm.

Enligt Niclas Cholodov ska positioneringen i optimala fall vara exakt på bara någon meter, men samtidigt kan faktorer som hur gammal telefonen är och hur fri sikten är på den plats man befinner sig spela in.

Och utmaningen blir nu att få folk att faktiskt ringa via appen.

– Det är en jätteutmaning, men vi har en lanseringskampanj och hoppas på att många pratar om den och tipsar varandra.

”Ökad trygghet”

Appen kan också skicka information, i form av pushnotiser, om olyckor och andra händelser till de som befinner sig i närområdet. Det handlar bland annat om VMA, viktigt meddelande till allmänheten, krisinformation och information om bränder och trafikolyckor.

– Det primära syftet med att skicka ut informationen är att man ska känna en ökad trygghet och att man ska få vetskap om olika farliga situationer så att man kan undvika området, säger Niclas Cholodov.

”Undvik olycksplatser”

Finns det någon risk att människor använder den informationen för att ta sig till en olycksplats och kanske fotografera och försvåra för räddningstjänsten?

– Vi har resonerat mycket kring detta och kommit fram till att appen ändå kan bidra mer än den kan försvåra för räddningstjänsten. Det handlar ju till exempel om att ge information om bränder och trafikolyckor och då kommer vi uppmana folk att undvika platserna och inte ringa 112 ytterligare om tillbudet. Men vi kommer så klart att följa upp hur det går tillsammans med räddningstjänsten, säger Niclas Cholodov.

I appen kan man också få förebyggande tips och instruktioner om hur man ska bete sig i olika situationer, som när man är till sjöss, blir ormbiten eller hamnar i extremt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.