Ny livmoder möjlighet för barnlösa

Uppdaterad
Publicerad

Världens första transplantation av en mänsklig livmoder kan bli verklighet i Göteborg, tror forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

En ny livmoder är ett alternativ till adoptioner eller i Sverige förbjudna surrogatmödrar.

Göteborgsforskarna gjorde ett genombrott i somras då råttor fick livmödrar från andra råttor. De fick sedan para sig naturligt och bli dräktiga.

-Det gick bra. De fick råttbebisar som än så länge verkar normala, säger doktoranden i projektet Liza Johannesson till Sydsvenskan.

Babianer testas

Även tester på möss, får och grisar har fallit väl ut och i nuläget pågår transplantationer bland babianer eftersom de liknar människan mer.

-Vi har kommit jättelångt. Babianerna är förhoppningsvis det sista steget innan vi går över till kliniska försök på människor. Inom två år hoppas vi att det ska bli verklighet, säger Liza Johannesson till tidningen.

Redan om ett par veckor hålls ett första informationsmöte i Göteborg för kvinnor och deras anhöriga. Intresset uppges vara stort.

Forskarna inriktar sig enbart på kvinnor som inte kan få barn.

TT

Livmodertransplantationer

Enbart i Skandinavien räknar forskarna med att 10.000 kvinnor skulle kunna vara aktuella för livmodertransplantationer. Forskarna i Göteborg är enbart inriktade på kvinnor som inte kan få barn.

En transplantation kan hjälpa exempelvis kvinnor som fötts utan livmoder eller kvinnor som fått livmodern bortopererad på grund av sjukdomar eller stora blödningar vid en förlossning.

Förutom att ingreppet inte är riskfritt finns flera etiska dilemman. Hänsyn måste bland annat tas till den som ska donera livmodern, den som ska få livmodern och det blivande barnet.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sydvenskan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.