Moderaterna ökar med 2,5 procent, upp till 23,8 procent, och detta är den enda statistiskt säkra förändringen i väljarstöd bland partierna i denna mätning. Foto: TT

Ny mätning: Moderaterna ökar igen

Publicerad

Moderaterna fortsätter att växa i SVT Novus första väljarbarometer under valåret 2018, och partiet har i princip hämtat igen allt som gick förlorat efter det spektakulära utspelet om att börja samtala mer med Sverigedemokraterna. Samtidigt kan man se att Moderaternas allra starkaste återhämtning återfinns i storstäderna, och då särskilt i Storstockholm, som är partiets starkaste och viktigaste region.

– I och med att valrörelsen börjar nu så är det särskilt viktigt att visa en stark position, och att Moderaterna då inleder valåret med en statistiskt säkerställd uppgång måste kännas väldigt skönt inom det partiet, säger Torbjörn Sjöström, som är VD för Novus, till SVT Nyheter.

Moderaterna ökar med 2,5 procentenheter, upp till 23,8 procent, och detta är den enda statistiskt säkra förändringen i väljarstöd bland partierna i denna mätning.

På Novus konstaterar man att det är två partier som mer än andra har förlorat på att Moderaterna har vunnit tillbaka sitt väljarstöd: Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Egentligen en återhämtning

Samtidigt som man nu målar upp bilden av Moderaterna som ett parti i stark medvind så får man inte glömma att det så här långt egentligen bara är en återhämtning efter en opinionskris. Nuvarande väljarstöd ligger i nivå med förra riksdagsvalet, som då var ett rejält förlustval för partiet.

I Novus mätning kan vi konstatera att det råder något av ett dött lopp mellan de stora blocken, där samtidigt Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger särskilt illa till. Allra värst är läget för Kristdemokraterna.

I jämförelse med förra riksdagsvalet är Sverigedemokraterna och Centerpartiet de stora vinnarna bland partierna, även om Centerpartiets tidigare tvåsiffriga nivåer i opinionsmätningarna i dagsläget ser ut att ha förbytts till en ensiffrig.

FAKTA:

Visa

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.006 personer per telefon under tiden 2 januari till den 21 januari. Andelen osäkra väljare är 6,2 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.

Socialdemokraterna            28,6 procent (-0.9)

Vänsterpartiet                      7,6 procent (+0,1)

Miljöpartiet                           4,1 procent (-0,2)

Moderaterna                      23,8 procent (+2,5)      

Centerpartiet                       8,9 procent (-0,9)

Liberalerna                           5,0 procent (-0,4)

Kristdemokraterna               2,7 procent (-0,6)

Sverigedemokraterna         16,5 procent (-0,3)        

Annat                                   2,8 procent (-0,7)                

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer