Ny medicin mot prostatacancer på väg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och amerikanska forskare har ökat möjligheten ta fram ett nytt läkemedel som hindrar uppkomsten av prostatacancer. Det avslöjar Rapport.

Varje år upptäcks 10.000 nya fall av prostatacancer i Sverige. Traditionellt behandlas sjukdomen med kirurgi genom att hela prostatakörteln avlägsnas. Behandling kan också ske med olika former av strålning.

Nu har forskarna hittat en helt ny möjlighet att behandla patienterna genom att rikta in sig på det protein som ger upphov till sjukdomen och som bildas genom kromosomsammanslagning.

När en kromosom går sönder och slår ihop sig med en annan trasig kromosom bildas en så kallad fusionsgen. I samband med detta skapas ett abnormt protein som gör att man får prostatacancer. I den amerikanska studien hittade man denna gen hos en stor del av patienterna med prostatacancer.

Resultatet verifierades i Lund

Det amerikanska materialet har nu verifierats i Lund.

-Nu plötsligt hittar man en fusionsgen i 80 procent av prostatacancerfallen. Det är ett verkligt genombrott. Det är första gången som man hittar en fusionsgen i hög frekvens i en vanlig tumörsjukdom, säger Felix Mitelman, professor genetik vid Universitetssjukhuset i Lund, till Rapport.

Molkeylärbiologins snabba framsteg har gjort det möjligt att studera abnorma proteiner som produceras. Världens första läkemedel som riktade sig mot abnorma proteiner gällde en form av leukemi.

Öppnar för nya läkemedel

Det är inte säkert att kromosomförändringen omedelbart ger upphov till sjukdomen utan förloppet är individuellt och kan ta längre tid. Genom att man vet vilken gen som styr förloppet kan man utveckla ett läkemedel som kan sättas in innan sjukdomen brutit ut eller när den är i ett tidigt skede. På så sätt blockeras proteinets verkan helt.

Felix Mitelman:

-I och med att vi nu känner till fusionsgenen som leder till fusionsprotein finns det nu en teoretisk möjlighet att behandla med läkemedel som slår selektivt mot just detta celler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.