• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas svenska sparare av de krisande bankerna i USA? Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklara. Foto: TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alecta riskerar ny miljardsmäll: Har även investerat i kraschade kryptobanken

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska pensionsbolaget Alecta räknar med att förlora omkring tolv miljarder kronor till följd av investeringarna i de kraschade amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank.

Nu kräver Finansinspektionen svar från svenska försäkrings- och tjänstepensionsbolag om exponeringen mot de amerikanska riskbankerna.

Alecta, som förvaltar tjänstepensioner i Sverige, riskerar att åka på en mångmiljardsmäll efter att två nischbanker har kraschat i USA.

I fredags kollapsade den techtunga Silicon Valley Bank (SVB) där Alecta har investerat över nio miljarder kronor och är fjärde största ägare.

Pensionsjätten har även investerat ytterligare över tre miljarder kronor i den New York-baserade kryptovalutabanken Signature Bank, som på söndagen stängdes av amerikanska myndigheter.

Totalt räknar Alecta med att tolv miljarder kronor har gått upp i rök.

– Mycket talar för att de investeringarna är att betrakta som förlorade, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta, till TT.

Alecta i internt möte

Vad som händer med Alectas innehav i banken är i nuläget okänt, men klart är att Signatures aktiekurs föll med 22 procent i fredagens handel. På måndagsmorgonen höll pensionsbolaget ett internt möte till följd av krisen.

Alecta övergav under våren 2022 sina aktier i svenska Handelsbanken och Swedbank för att fortsätta satsa på den amerikanska banksektorn.

På måndagen rasade en tredje nischbank, där Alecta har stora ägarandelar, rejält i värde inför handeln på Wall Street. Det handlar om banken First Republic, som är stor inom förmögenhetsförvaltning och finansiell rådgivning, som har fått två tredjedelar av marknadsvärdet utraderat.

Finansinspektionen, FI, tog på måndagen kontakt med svenska försäkrings- och och tjänstepensionsbolag, samt banker, om exponeringen mot de amerikanska riskbankerna.

– Vår bedöming är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

Till TT uppger myndigheten att påverkan på Alectas avkastning i nuläget bedöms vara liten och effekten på framtida pensioner därmed mycket låg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.