Feministiskt initiativ ser ut att få det svårt att behålla sitt mandat i EU-parlamentet. – Vi har precis börjat, så vi har nu fram till den 26 maj på oss att gå ut och presentera vår feministiska politik, säger partiets EU-parlamentariker Soraya Post. Foto: SVT / Anna Karolina Eriksson/TT

Novus: Brant uppförsbacke för Fi inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad kvar till EU-valet har valkampanjen knappt startat och många väljare är osäkra. Enligt en undersökning som Novus gjort för SVT och Sveriges Radio ligger opinionen stabilt och Feministiskt initiativ ser ut att få det svårt att behålla sitt mandat i EU-parlamentet.

Jämfört med förra mätningen i mars är inga förändringar statistiskt säkerställda. Väljaropinionen har inte rört på sig – kanske för att valkampanjen knappt kommit igång. Många väljare är osäkra, 22 procent av dem som uppger att de ska rösta har inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på.

– Vi vet att Europaparlamentsvalrörelser är mycket kortare och det finns utrymme för spurter. Närmare hälften, enligt våra undersökningar, säger att de bestämmer sig under sista veckan och många röstar på ett annat parti än vad de tycker bäst om i rikspolitiken, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är många väljare som avvaktar den information som ges precis de sista tio dagarna inför ett Europaparlamentsval, tillägger han.

Novus har ställt frågan: ”Vilket parti tänker du rösta på i EU-valet den 26 maj?”. Foto: SVT

Än kan alltså mycket hända. Men det ser mörkt ut för Feministiskt initiativ, det mesta tyder på att de hamnar under fyraprocents-spärren och tappar sin plats i parlamentet.

”Vi har precis börjat”

Fi ligger stadigt strax över en procent i mätningarna. Men partiets EU-parlamentariker Soraya Post tror att hon kan få förnyat förtroende.

– Det låter dåligt, men vi har precis börjat så vi har nu fram till den 26 maj på oss att gå ut och presentera vår politik, vår feministiska politik, säger Post, och fortsätter:

– Jag kommer att berätta vad jag har gjort under de här fem åren som jag har varit där redan, och jag kommer berätta vilka frågor som jag kommer att driva under den nya mandatperioden. Bland annat så kommer jag se till att det blir ett EU-direktiv vad gäller mäns våld mot kvinnor. Och jag kommer att sätta väldigt mycket fokus på den klimatkris som vi befinner oss i nu.

Så här är undersökningen gjord:

Novus har ställt frågan: ”Vilket parti tänker du rösta på i EU-valet den 26 maj”

Undersökningen har besvarats av 1792 personer och genomförts på telefon och SMS under perioden 15-28 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.