Ny ordförande men styrelsen omvaldes

Uppdaterad
Publicerad

Lina Ploug valdes till ny ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, vid ett extra årsmöte i Stockholm i dag. Samtidigt omvaldes hela den tidigare styrelsen.

Det extra årsmötet hade tvingats fram av flera kvinnojourer efter de kriti- serade uttalanden som ordförande Ireen von Wachenfeldt gjorde i en SVT-doku- mentär. Hon sade där bl.a. att ”män är djur”.

Efter detta fick Roks kritik. Ett femtontal kvinnojourer har beslutat lämna Roks och fler avhopp väntas.

Ploug är 29 år gammal och var tidigare vice ordförande i Roks. Hon valdes med 50 röster av 83 möjliga.

Har inte alla bakom sig

– Jag tycker att det skulle ha känts bättre om årsmötet hade valt en ny ordförande som hade alla bakom sig, svarar Bernadita Nuqes, ordförande i tjej- och kvinnojouren Terrafem, på frågan om hon är nöjd med valet av Lina Ploug som ny ordförande.

I juli avgick Ireen von Wachenfeldt som anser att fokuseringen på hennes person ”skadar organisationen”. Även SVT kritiserades för hur inslaget med von Wachenfeldt klippts, och sände därefter intervjun med henne i en oklippt version.

Ännu ett avhopp

Efter årsmötet stod det klart att ytterligare en kvinnojour valt att lämna den kritiserade organisationen. Kvinnojouren i Ronneby ”lämnade in sin avskedsansökan”, som Lina Ploug uttryckte det.

Ploug beklagade avhoppet och sade att hon tog avstånd från von Wachenfeldts uttalande. Samtidigt ansåg hon att organisationen varit utsatt för ett mediedrev och att mycket av kritiken varit osaklig och kränkande.

– Vi har skadats hårt av den diskussion som förts och det har varit många osakliga kommentar och åsikter som ej stämmer överens med de åsikter vi driver, sade hon.

Återvinna förtroende

År 2000 var Lina Ploug med om att starta tjejjouren i Malmö. En av hennes viktigaste uppgifter är att återvinna förtroendet och anseendet för Roks.

– Vi måste fokusera på mäns våld mot kvinnor och det arbete för kvinnors rättigheter som vi driver, sade hon.

”Förvånansvärt lugnt”

Orsaken till att hon själv har engagerat sig i kvinnojourerna är att hon såg att det fanns ett stort behov av att hjälpa kvinnor och tjejer som varit utsatta för mäns våld.

Enligt Lina Ploug var årsmötet ”förvånansvärt lugnt”, och det fanns ingen som ifrågasatte den feminism som Roks står för.

Fakta: Konflikten inom Roks

  • En diskussion om Roks syn på män uppstod i maj efter dokumentären ”Könskriget”. Där sade ordföranden Ireen von Wachenfeldt bland annat att ”män är djur”.
  • Uttalandet visade sig senare ha gällt en recension av en bok och von Wachenfeldt hävdade att SVT både intervjuat och redigerat intervjun på ett orättvist sätt.
  • Ett 15-tal av Roks omkring 130 medlemsjourer valde att lämna organisationen och andra hotade med samma sak om inte von Wachenfeldt och resten av styrelsen avgick.
  • I mitten av juni avvisade styrelsen enhälligt jourernas krav på ett extra årsmöte och uttalade sitt fulla stöd för von Wachenfeldt.
  • Drygt en vecka senare gjorde styrelsen helt om och datum för ett extra årsmöte bestämdes till den 13 augusti.
  • Den 6 juli meddelade von Wachenfeldt sin avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.