Foto: TT

Ny rapport om asylkostnader: Dyrt, omodernt och krångligt

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt, omodernt och onödigt krångligt. Så sammanfattar Riksrevisionen ersättningssystemet för mottagandet av asylsökande och nyanlända i en ny rapport. Och nu föreslår revisionen att systemet förenklas och att kostnaderna ska följas upp bättre.

Det system som kritiseras är hur kommunerna som fått ökade asylkostnader får ersättning från staten – via Migrationsverket. Enligt rapporten är den administrativa asylkostnaden onödigt dyr.

LÄS MER: Regeringen satsar på asylmottagandet

#flykt

”Under 2016 sysselsatte hanteringen av ansökningarna från kommunerna ungefär 620 årsarbetskrafter till en uppskattad kostnad av drygt 300 miljoner kronor — för att flytta pengar mellan Migrationsverket och kommunerna”, skriver riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Förra året fick kommunerna sammanlagt drygt 32 miljarder kronor från staten för mottagande av asylsökande och nyanlända.

LÄS MER: Rekordmycket från biståndsbudgeten läggs på asylmottagning

Omkring 190.000 ansökningar om ersättning kom in till Migrationsverket under 2016. Att myndigheten inte har digitaliserade så kallade e-tjänster för ärendena tros bidra till onödigt höga kostnader enligt rapporten.

Revisionen förslår nu att systemet förenklas, att kostnaderna ska följas upp bättre och att Migrationsverket bland annat ska effektivisera handläggningen och förenkla ansökningsförfarandet, bland annat genom att införa e-tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet