FN uppmanas utreda Hammarskjölds död

Uppdaterad
Publicerad

FN bör utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. Det anser den den så kallade Hammarskjöldkommissionen som i dag släppte sin rapport.

Enligt den internationella juristkommissionen har de nya omständigheter och bevis som kommit fram gjort att händelsen bör utredas igen.

FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog 1961 i en flygkrasch i vad som nu är Zambia, men omständigheterna runt hans död är oklara och omstridda.

Vid olyckan var Hammarskjöld på väg mot staden Ndola för att medla mellan parterna i Kongokrisen, som vid tidpunkten var mycket infekterad. Haverikommissionen som utredde kraschen slog fast att olyckan berodde på misstag gjorda av planets pilot men utredningen kritiserades, bland annat på grund av att den inte tog med de vittnen som påstått att Hammarskjölds plan attackerats. På senare år har kritiken blossat upp igen eftersom tidigare okänt material presenterats, bland annat nya vittnen som trätt fram och fotografier som visar ett stort öppet sår – möjligen ett skotthål – i Hammarskjölds panna.

En av dem som är övertygad om att kraschen inte var någon olycka är den tidigare ärkebiskopen KG Hammar. Han ingår i den kommitté som tillsatt kommissionen med jurister som nu har granskat det nya material som kommit fram.

”Ingen kan rota mer”

När Hammarskjöldkommissionen i dag lämnade över sin rapport till kommittén var KG Hammar på plats i Haag.  Han ser rapporten som sista chansen att få klarhet i frågan.

– Jag tror ingen kan rota mer än vad som har rotats fram den här gången.

I rapporten som släpptes i dag har kommissionen bland annat intervjuat vittnen som såg planet på väg in mot landning på flygplatsen i Ndola. Flera av dem talar om eldslågor i eller omkring planet redan när det var på väg mot marken – vilket skulle tala emot pilotmisstag.

Kommissionen anser att möjligheten att en attack mot planet från luften, eller att det tvingats ner på grund av hot, borde ”trots allt tas på allvar”.

Kan finnas bevis i USA

I rapporten talar kommissionen om ”en förbluffande frånvaro av några bandupptagningar” som radiokontakten Ndolas flygledartorn hade vid tiden för händelsen, samt den ”påvisbara ofullständigheten” i loggböckerna.

Enligt kommissionen hade amerikansk personal radioövervakningsutrustning vid flygplatsen och det är ”högst troligt” att all lokal och regional radiotrafik kring Ndola från natten mellan den 17 och 18 september 1961 – när planet störtade – ”följdes och spelades in av NSA och möjligen även av CIA”.

I arkiven för USA:s övervakningsorgan NSA kan alltså mycket intressanta svar stå att finna, skriver kommissionen. Men när den bett NSA om att få tillgång till sådana uppgifter har svaret blivit nej med hänvisning till ”topphemlig” sekretess för att skydda nationens säkerhet.

Kommissionen har lämnat in klagomål hos amerikanska myndigheter mot att uppgifterna fortfarande är sekretessbelagda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.