Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ny rapport: Unga mår dåligt av sms-jobb

Uppdaterad
Publicerad

Så kallade sms-jobb blir allt vanligare – och de påverkar ungas livssituation negativt. Det framgår av en ny statlig rapport som slår fast att otrygga anställningar kan leda till psykisk ohälsa.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, som sammanställt rapporten där unga svenskar (18-29 år) berättar hur de ser på studier, arbete och arbetsmarknad.

Rapporten visar bland annat att nära åtta av tio unga tycker att det är viktigt med fast anställning för att de ska vara intresserade av ett arbete samt att de vill veta var de ska arbeta nästa gång. Samtidigt blir det allt vanligare med tidsbegränsade anställningar.

Almedalen 2019

– Vi kan konstatera att unga som jobbar med behovsanställningar, det vill säga sms-jobb där de blir inringda när de behövs, har samma risk för psykisk ohälsa och oro som arbetslösa ungdomar. Man oroar sig både för ekonomin och sin bostad, säger Mucfs generaldirektör Lena Nyberg när SVT Nyheter träffar henne i Almedalen.

”Klart det är en oro”

Enligt Lena Nyberg har behovsanställningarna en stor inverkan på livskvaliteten.

– Unga är väldigt tydliga med att de vill kunna planera, men är man behovsanställd vet man ju aldrig när man ska jobba härnäst. Sedan är det klart att det blir en oro för en del av de här unga människorna kan inte få en bostad. Har man en bostad kanske man inte kan betala sin hyra och man vet inte om man har pengar till mat och räkningar, säger Lena Nyberg och fortsätter:

– En annan sak som är viktiga för unga är att man vill kunna kombinera arbetslivet med familj och fritid.

”Psykisk ohälsa en av de viktigaste frågorna”

Enligt rapporten har ungas intresse för arbetsmarknadsfrågor sjunkit. I stället är hälsa och sjukvård en av de viktigaste samhällsfrågorna. Något Lena Nyberg drar en slutsats av:

– Psykisk ohälsa är en fråga som väldigt många unga är berörda av. Kanske inte personligen men man ser hur kompisar och släkt i ens omgivning inte får det stöd de behöver, säger hon och fortsätter:

– Att möta den psykiska ohälsan bland unga är en av de absolut viktigaste frågorna för oss att jobba med. Och det finns inte en enkel lösning utan det är många saker som bidrar till att skapa bättre villkor för de unga.

Enkäten har skickats ut till totalt 9 000 personer, svarsfrekvensen ligger dock bara på 41 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019

Mer i ämnet