Medieprofessorn Jesper Strömbäck har kartlagt hur Sverige påverkas av invandring. Foto: SVT/TT

Ny rapport visar invandringens nyttoeffekter

Uppdaterad
Publicerad

”I nationens intresse” är titeln på en rapport som sammanställer tidigare forskning om hur Sverige påverkas av invandring, med särskilt fokus på samhällsekonomin. Resultatet ger en annan bild än den som ofta presenteras i debatten, den att invandring i första hand förknippas med ökade kostnader.

– Titeln ska ses som en avspegling av att invandring på många olika sätt bidrar positivt till nationen Sverige, säger Jesper Strömbäck, medieprofessor vid Mittuniversitet, som står bakom rapporten.

Rapporten undersöker bland annat hur invandring påverkar ekonomisk tillväxt, utrikeshandel, import och export. Resultatet visar att invandring till Sverige bidrar till ökad ekonomisk tillväxt och ett ökat företagande. 

Invandring viktig för utrikeshandeln

– Ungefär 15 procent av alla företag drivs av personer med utländsk bakgrund. När det gäller små och medelstora företag är också tillväxtkraften starkare i företag som drivs av personer med utländsk bakgrund än i företag som drivs av svenskar, säger Jesper Strömbäck och tillägger:

– Utrikeshandeln gynnas också av invandringen, vilket är viktigt, eftersom nästan 46 procent av BNP härrör från utrikeshandeln.

Enligt rapporten bidrar också invandringen med ökad kompetens på den svenska arbetsmarknaden.

– Dels gäller det högt kvalificerade specialister, men även arbetskraft åt de sysslor som inte är lika fina men som ändå måste utföras.

Belyser andra aspekter av invandring

Rapporten nyanserar den bild av invandring som den senaste tidens rådande debattklimat framställt: föreställningen om invandring som en i första hand ofrånkomlig belastning för samhället.

– Ofta fokuserar man på de kortsiktiga kostnaderna och de kortsiktiga problemen, säger Strömbäck och menar att den forskning han sammanställt inte varit särskilt närvarande i debatten. Bilden om invandring som i första hand synonymt med ökade kostnader innehåller en skevhet, menar han:

– Det finns ett antagande att vi tar emot invandrare därför att vi är solidariska, som någon sorts välgörenhet, medan invandringen skulle vara mer reglerad om vi satte vårt eget intresse främst.

”Viktigt att skilja mellan kostnader och ekonomisk nytta”

Långsiktigt finns ekonomiska fördelar och vinster med invandring, men måste man inte också kunna ställa dessa mot kortsiktiga kostnader?

– Absolut, det gör jag också i rapporten. På kort sikt visar forskningen att det uppstår en kostnad motsvarande 1-2 procent av BNP, men då är det just överföringar via de offentliga budgeterna man tittar på. Det är inte samma sak som samhällsekonomin. Man måste skilja mellan statsfinansiella och samhällsekonomiska effekter.

”Integrationen viktigt för invandringsnyttan”

Vad tror du rapporten kommer få för politisk betydelse?

– Jag hoppas att rapporten ska ligga till grund för en mer forskningsbaserad diskussion kring invandring, och att det ska bidra till fokus på hur vi kan bli bättre på integration. Invandringen bidrar i allt väsentligt positivt till Sverige, men den skulle bidra ännu mer om integrationen fungerade bättre. Det skulle gynna de som invandrat själva, men också nationen som helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.