Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Centerpartiets ledare Annie Lööf (C), Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen i Stockholm i oktober förra året. Foto: Henrik Montgomery / TT

Analys: Ny regering kan komma snabbare än vi anar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige ser idag ut att stå långt ifrån en ny regering, men dagens till synes låsta positioner ingår samtidigt i ett logiskt förhandlingsspel som kan ge oss ett överraskande snabbt svar om vem som kommer att bli statsminister i en ny regering.

Ulf Hambraeus

politikreporter

Innan den rafflande rösträkningen nått sitt slut gav Alliansen med moderatledaren Ulf Kristersson sitt tydliga besked i morse att den vill regera med stöd från andra sidan blockgränsen.

Lika snabbt kom det väntade svaret från Stefan Löfven, än så länge Sveriges statsminister, att en sådan lösning är helt utesluten.

Val 2018 – #dinröst

Intressant att notera är att Ulf Kristersson och Stefan Löfven utgår ifrån två olika storheter. Alliansen hävdar att deras regeringsbildande konstellation är större än de två partier som nu ingår i regeringen. De rödgröna hävdar att deras block är större än Alliansens fyra partier.

Att Kristersson pratar om regeringsbildande konstellation gör det lite lättare för Centerpartiledaren Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund att köra sitt race fullt ut. De har lovat att avsätta Stefan Löfven från sin post. Samtidigt ska de inte under några omständigheter regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Vad väljer de nu?

Många undrar nu vad nästa steg kommer att bli. På sätt och vis landade Stefan Löfvens svar på Allliansens invit i knäet på Annie Lööf och Jan Björklund. Stefan Löfven vill ju gärna regera med Centerpartiet och Liberalerna, och något stöd att regera utan stöd av Sverigedemokraterna kommer de inte att få. Alltså: Vad väljer de nu?

Det är omöjligt att säga vad som händer nu, naturligtvis, scenarierna är fortfarande helt öppna. Men betänk att Sverigedemokraterna till varje pris vill ha bort Stefan Löfven från sin statsministerpost. Dagens öppna gräl med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, där Löfven kallat Sverigedemokraterna för ett oanständigt parti, bör ju ge bränsle åt den ambitionen.

Bollen ligger hos C och L

Kort sagt: Sverigedemokraterna väljer Ulf Kristersson som ny statsminister. Här hamnar så bollen hos Centerpartiet och Liberalerna där alternativen faktiskt inte är så många.

De kan exempelvis svälja Sverigedemokraternas aktiva stöd för en alliansregering i en statsministeromröstning. De kan istället välja att svara på Löfvens invit till ett regeringssamarbete över blockgränsen. Eller så kan de slå åtminstone ett par flugor i smällen genom att stå utanför ett regeringssamarbete, men samtidigt stödja en minoritetsregering där Ulf Kristersson är statsminister och Kristdemokraterna är koalitionspartner.

Den första flugan i det senaste alternativet skulle vara att Stefan Löfven försvinner som statsminister. Den andra flugan skulle vara att såväl Centerpartiet som Liberalerna får ett avgörande inflytande över en borgerlig minoritetsregering.

Kan gå fortare än vi tror

Hur snårig vägen än verkar, så kan det till syvende och sist ändock gå fortare än vi tror. Och så får vi komma ihåg att dagens förhandlingsspel med låsta positioner till viss del är ett nödvändigt ont på vägen.

Varje parti måste nu, i de heta dagarna precis efter riksdagsvalet, leverera sina löften till sina väljare genom att åtminstone utåt sett göra vad de kan för att göra vad de har sagt att de vill göra. När detta nu inte kommer att gå, vilket snart blir uppenbart för allt och alla väljare, ja då kan de åtminstone säga att de gjorde allt de kunde.

Därefter, efter svek och lite bök, så har Sverige sin nya regering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet