Jonas Sjöstedt (V): ”Vi är beredda att ingå i en regering”

Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller fast vid att Stefan Löfven (S) ska fortsätta vara Sveriges statsminister. Samtidigt vill Jonas Sjöstedt hålla dörrarna öppna för samtal över blockgränserna utan att lägga fram specifika krav på vänsterpartistiskt inflytande på en eventuell Socialdemokratisk regering.

När Jonas Sjöstedt mötte pressen utanför riksdagshuset handlade den stora frågan om vilka motkrav Vänsterpartiet tänker ställa för att släppa fram en Socialdemokratisk regering.

– Vi är beredda att ingå i en regering och vi är beredda att förhandla kring en budget. Vi har hållit bägge vägarna öppna hela tiden och de kommer fortsätta att vara öppna, säger Jonas Sjösted (V) och understryker att partiet går in i det svåra parlamentariska läget med ett öppet sinne.

”Ställer inga ultimatum”

Hans besked är att Vänsterpartiet i nuläget inte kommer framföra några specifika ultimatum på hur regeringsbildningen ska se ut mer än att den ska vara ledd av Stefan Löfven (S).

– Vi börjar inte med att stänga dörrar. Vi börjar inte med att ställa ultimatum. Vi börjar med att säga att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister, säger Sjöstedt.

Han fortsätter:

– Vi öppnar för att ha sakdiskussioner med allianspartierna och framförallt Liberalerna och Centern. Vi är beredda att delta i sådana diskussioner för att lösa det besvärliga läge som Sverige befinner sig i idag.

Syrlig kommentar till L och C

Dock varnar Sjöstedt för ett läge där Alliansen får chansen att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, eftersom det skulle öppna för en kaosartad politisk situation.

– Att trots valförlusten för Alliansen, låta Stefan Löfven avgå med stöd av Sverigedemokraterna vore ett direkt politiskt svek av framförallt Liberalerna och Centerpartiet, säger Sjöstedt.

Gällande vilket parti som ska få den åtråvärda talmansposten anser Sjöstedt att den posten ska tillfalla det största partiet i det enskilt största blocket vilket är Socialdemokraterna och de rödgröna enligt hans mening.

– Socialdemokraterna har rätt att få den posten.

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet