Jonas Sjöstedt (V): ”Vi är beredda att ingå i en regering”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller fast vid att Stefan Löfven (S) ska fortsätta vara Sveriges statsminister. Samtidigt vill Jonas Sjöstedt hålla dörrarna öppna för samtal över blockgränserna utan att lägga fram specifika krav på vänsterpartistiskt inflytande på en eventuell Socialdemokratisk regering.

När Jonas Sjöstedt mötte pressen utanför riksdagshuset handlade den stora frågan om vilka motkrav Vänsterpartiet tänker ställa för att släppa fram en Socialdemokratisk regering.

– Vi är beredda att ingå i en regering och vi är beredda att förhandla kring en budget. Vi har hållit bägge vägarna öppna hela tiden och de kommer fortsätta att vara öppna, säger Jonas Sjösted (V) och understryker att partiet går in i det svåra parlamentariska läget med ett öppet sinne.

Val 2018 – #dinröst

”Ställer inga ultimatum”

Hans besked är att Vänsterpartiet i nuläget inte kommer framföra några specifika ultimatum på hur regeringsbildningen ska se ut mer än att den ska vara ledd av Stefan Löfven (S).

– Vi börjar inte med att stänga dörrar. Vi börjar inte med att ställa ultimatum. Vi börjar med att säga att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister, säger Sjöstedt.

Han fortsätter:

– Vi öppnar för att ha sakdiskussioner med allianspartierna och framförallt Liberalerna och Centern. Vi är beredda att delta i sådana diskussioner för att lösa det besvärliga läge som Sverige befinner sig i idag.

Syrlig kommentar till L och C

Dock varnar Sjöstedt för ett läge där Alliansen får chansen att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, eftersom det skulle öppna för en kaosartad politisk situation.

– Att trots valförlusten för Alliansen, låta Stefan Löfven avgå med stöd av Sverigedemokraterna vore ett direkt politiskt svek av framförallt Liberalerna och Centerpartiet, säger Sjöstedt.

Gällande vilket parti som ska få den åtråvärda talmansposten anser Sjöstedt att den posten ska tillfalla det största partiet i det enskilt största blocket vilket är Socialdemokraterna och de rödgröna enligt hans mening.

– Socialdemokraterna har rätt att få den posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet