Ny sanering efter BT Kemi

Publicerad

Ännu 35 år efter BT Kemi-skandalens avslöjande har inte sista kapitlet skrivits om Sveriges hittills största miljöskandal. Nu förbereds en ny saneringsrunda på det gamla fabriksområdet i Teckomatorp.

En omfattande åtgärdsplan är nu klar. Den här gången handlar det om sanering av det södra fabriksområdet, skriver Skånska Dagbladet.
Under våren förra året avslutades saneringen av det norra området. Kostnaderna för den nu aktuella saneringen har beräknats till 183 miljoner kronor.

Åsa Andersson, projektledare på BT Kemi, hoppas att de pengarna ska beviljas.

-Vi anser att det här är det bästa alternativet för Teckomatorp, säger hon till Skånska Dagbladet.

Byggnader rivs
Alla byggnader på det södra fabriksområdet ska rivas och verksamheterna flyttas. De flesta väntas flytta till ett industriområde i Billeberga. Kommunen kommer att lösa ut företagare från den mark de i dag ligger på.

-När rivningarna är klara kommer all förorenad jord att transporteras bort. Det handlar även här om stora mängder gift. På det norra området fraktades 8.000 kilo gift bort, säger Åsa Andersson till tidningen. Det handlade om 77.000 ton jord som skickades med båt från Landskrona till Tyskland där den slutligen sanerades.

Åsa Andersson räknar med att det södra fabriksområdet innehåller ungefär hälften så mycket gift som det norra.

-Även om giftmängden är mindre blir arbetena, enligt Åsa Andersson, minst lika stora som förra gången.

Kan börja nästa sommar
Enligt planerna ska saneringen börja till sommaren nästa år. När saneringen är klar har BT Kemi-skandalen kostat bortåt en halv miljard kronor bara i saneringskostnader.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer