Foto: Grafik: Jens Falkman-Lundberg

Ny Sifomätning: Regeringen tappar i ekonomifrågan

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för oppositionens förmåga att sköta landets ekonomi växer. Nu är det nästan helt jämnt, men regeringen har fortfarande ett litet grepp om väljarnas förtroende i ekonomifrågan.

Enligt en opinionsundersökning som Sifo tagit fram åt SVT är det 41 procent som tror att en moderatledd regering är bäst på att sköta landets ekonomi medan 40 procent tror att en socialdemokratiskt ledd regering är bäst på att sköta ekonomin.

Stor skillnad för ett år sedan

Tidigare har skillnaderna varit stora. Förtroendet för regeringen har varit betydligt större än för oppositionen när det gäller frågan om ekonomin.

Val 2014

I en Sifoundersökning som gjordes för knappt ett år sedan var det 50 procent som trodde att en M-ledd regering var bäst på att sköta ekonomin medan siffran för en S-ledd regering var 32 procent.

Men nu är det alltså i det närmaste dött lopp, förtroendet för oppositionen har ökat samtidigt som det sjunkit för regeringen.

Oppositionen har grepp om skolfrågan

När det gäller andra frågor i SVT:s undersökning som sysselsättning och välfärd tror de flesta väljare att en socialdemokratiskt ledd regering är bättre än en moderatledd.

Samma sak gäller skolan, ett område där väljarnas förtroende för Socialdemokraterna under många år varit vacklande. Men nu är det fler, 44 procent, som tror att en S-ledd regering skapar en bättre skola. För en M-ledd regering är siffran 28 procent.

Reinfeldt: Okänt vad S-regering vill

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterar de nya siffrorna:

– SVT har ställt verklighet mot fria fantasier. Den verklighet som finns för människor är en moderatledd regering sedan drygt sju år tillbaka. Men vad en socialdemokratisk ledd regering är, det är helt oklart för mig. Vilka partier ingår i den, vilka förslag har de förberett, vad har de tänkt göra med Sverige?, säger han till SVT Nyheter.

– Jag tycker att det är viktigt att väljarna får veta vad en socialdemokratiskt ledd regering är för något och vad de går till val på. Det är i alla fall okänt för mig, säger han.

Är du inte bekymrad alls?

– Jo, men jag har flera gånger konstaterat att vi ligger bakom i opinionsmätningarna när det gäller partiförtroende och det måste vi ändra fram till september. Det är inte samma sak som att väljarna vet vad en socialdemokratiskt ledd regering är för något. Jag vet ingenting om det och jag följer svensk politik varenda dag med stort intresse. Vem vet mer än jag om det?, säger Fredrik Reinfeldt (M)

Undersökningen

Vem tror du är bäst på att styra landet?

Moderatledd regering: 33 %

Socialdemokratiskt ledd regering: 43 %

Tveksam, vet ej: 24 %

Vem tror du är bäst på att sköta landets ekonomi?

Moderatledd regering: 41 %

Socialdemokratiskt ledd regering: 40 %

Tveksam, vet ej: 19 %

Vem tror du är bäst på att sköta sysselsättningen?

Moderatledd regering: 29 %

Socialdemokratiskt ledd regering: 51 %

Tveksam, vet ej: 21 %

Vem tror du är bäst på att trygga välfärden?

Moderatledd regering: 22 %

Socialdemokratiskt ledd regering: 59 %

Tveksam, vet ej: 19 %

Vem tror du är bäst på att skapa en bra skola?

Moderatledd regering: 28 %

Socialdemokratiskt ledd regering: 44 %

Tveksam, vet ej: 28 %

Källa: Sifo jan 2014

Antal svar: 1004

Webbpanel baserad på slumpmässigt urval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet